Bezy
m7
0
0 / 0
Jeśli pozostało Ci białko z jaj i nie wiesz co z nim zrobić, świetnym rozwiązaniem są bezy.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
100 porcji
Składniki
1 szcz. sól
2.50 szkl. cukier
9 szt. białko jaja kurzego
Przygotowanie
1
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Gotową, sztywną pianę nakładać za pomocą szprycy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, pozostawiając ok. 3 cm przerwy między bezami, ponieważ urosną. Bezy piec ok. 30 min. w temp. 150'C a po 25-30 min wsadzić łyżkę drewnianą w drzwiczki i piec jeszcze ok. 10 min. Bezy w środku wychodzą lekko ciągnące.