Bezy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bezy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976852741.jpeg&w=3840&q=75)
Jeśli pozostało Ci białko z jaj i nie wiesz co z nim zrobić, świetnym rozwiązaniem są bezy.
0
0 / 0
Jeśli pozostało Ci białko z jaj i nie wiesz co z nim zrobić, świetnym rozwiązaniem są bezy.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
100 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
2.50 szkl. cukier
9 szt. białko jaja kurzego
Przygotowanie
1
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Gotową, sztywną pianę nakładać za pomocą szprycy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, pozostawiając ok. 3 cm przerwy między bezami, ponieważ urosną. Bezy piec ok. 30 min. w temp. 150'C a po 25-30 min wsadzić łyżkę drewnianą w drzwiczki i piec jeszcze ok. 10 min. Bezy w środku wychodzą lekko ciągnące.