Bezy
m7
0
3.3 / 6
Dobre bezy jako samodzielny deser, ale i jako dodatek do innych deserów.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. cukier puder
5 szt. białko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
1
Białka umieścić w misce ustawionej w garnku z gotującą się wodą.
2
Wsypać cukier puder i cukier waniliowy i mieszać łyżką aż cukier całkowicie się rozpuści, dalej ubijać białka trzepaczką na sztywną pianę.
3
Wyciskać szprycą małe beziki na blachę wysmarowaną tłuszczem.
4
Beziki suszyć w letnim piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez co najmniej 3 godziny.
5
Dla zabarwienia i smaku można do piany dodać łyżeczką kakao lub kawy rozpuszczalnej.