Bezy

m7
Bezy

Średnia 3.3 / 6

Oceń!

Dobre bezy jako samodzielny deser, ale i jako dodatek do innych deserów.

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. cukier puder

5 szt. białko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

1 łyżka tłuszcz

Przygotowanie


Białka umieścić w misce ustawionej w garnku z gotującą się wodą.

Wsypać cukier puder i cukier waniliowy i mieszać łyżką aż cukier całkowicie się rozpuści, dalej ubijać białka trzepaczką na sztywną pianę.

Wyciskać szprycą małe beziki na blachę wysmarowaną tłuszczem.

Beziki suszyć w letnim piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez co najmniej 3 godziny.

Dla zabarwienia i smaku można do piany dodać łyżeczką kakao lub kawy rozpuszczalnej.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

211

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły