Bezy

m7

Dobre bezy jako samodzielny deser, ale i jako dodatek do innych deserów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
211
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 6
Dobre bezy jako samodzielny deser, ale i jako dodatek do innych deserów.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. cukier puder
5 szt. białko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Białka umieścić w misce ustawionej w garnku z gotującą się wodą.
Wsypać cukier puder i cukier waniliowy i mieszać łyżką aż cukier całkowicie się rozpuści, dalej ubijać białka trzepaczką na sztywną pianę.
Wyciskać szprycą małe beziki na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Beziki suszyć w letnim piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez co najmniej 3 godziny.
Dla zabarwienia i smaku można do piany dodać łyżeczką kakao lub kawy rozpuszczalnej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
211
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.