Bezy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bezy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7186-1702057999442.jpeg&w=3840&q=75)
Przepyszne bezy - zawsze się udają, choć ponoć beza jest kapryśna. W opisie propozycje innych wersji kolorystycznych.
0
0 / 0
Przepyszne bezy - zawsze się udają, choć ponoć beza jest kapryśna. W opisie propozycje innych wersji kolorystycznych.
4
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. sok z cytryny
3 szt. białko jaja kurzego
20 dag. cukier
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek.
Dodać sok z cytryny (jeżeli ma być dodany).
Zmiksować aż białką będą bardzo sztywne. Jeżeli beza lekko odchodzi od brzegu - można dodać szczyptę soli i ponownie ubijać.
Powoli dodawać cukier ciągle mieszając.
Masa powinna zrobić się dość gęsta i lśniąca.
Na blasze wyłożyć papier i nakładać bezy szprycą.
Piekarnik nastawić na 100 st. C i suszyć bezy ok. 1,5 godziny. Po 30 minutach otworzyć lekko piekarnik i między drzwi wsadzić łyżkę drewnianą - bezy są mniej wysuszone.
Dla urozmaicenia można dodać kakao lub wielobarwne barwniki spożywcze.