Bezy

m7
Bezy

0

0 / 0

Przepyszne bezy - zawsze się udają, choć ponoć beza jest kapryśna. W opisie propozycje innych wersji kolorystycznych.

4

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka sok z cytryny

3 szt. białko jaja kurzego

20 dek. cukier

Przygotowanie


1

Oddzielić żółtka od białek.

2

Dodać sok z cytryny (jeżeli ma być dodany).

3

Zmiksować aż białką będą bardzo sztywne. Jeżeli beza lekko odchodzi od brzegu - można dodać szczyptę soli i ponownie ubijać.

4

Powoli dodawać cukier ciągle mieszając.

5

Masa powinna zrobić się dość gęsta i lśniąca.

6

Na blasze wyłożyć papier i nakładać bezy szprycą.

7

Piekarnik nastawić na 100 st. C i suszyć bezy ok. 1,5 godziny. Po 30 minutach otworzyć lekko piekarnik i między drzwi wsadzić łyżkę drewnianą - bezy są mniej wysuszone.

8

Dla urozmaicenia można dodać kakao lub wielobarwne barwniki spożywcze.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły