0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
sok z cytryny
3 Sztuki
białko jaja kurzego
20 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. 1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. uwaga: nawet najmniejsza ilość żółtka w białku spowoduje, że bezy "popłyną", dlatego oddzielam białko od żółtka nad jedną małą miseczką, żółtko do szklaneczki a białko do większej miski.Następnie kolejne oddzielam (nad małą miseczką) i dodaję do poprzedniego białka jeżeli nie ma w nim żółtka, itd.
  3. 2. Dodajemy sok z cytryny (jeżeli ma być dodany).
  4. 3. Miksujemy, aż miskę będzie można odwrócić do góry dnem. Piana musi się sztywno trzymać. Jeżeli lekko nam "jeździ" po brzegu - można dodać szczyptę soli i ponownie ubijać dla uzyskania ww. Efektu.
  5. 4. Powoli dodajemy cukier. Dodajemy- mieszamy, dodajemy- mieszamy.
  6. teraz masa powinna zrobić się dość gęsta i lśniąca.
  7. 5. Na blasze wykładamy papier i zaczynami nakładać otrzymany "krem". Ja używam szprycy ale nigdy nie wychodzą mi rozetki.
  8. 6. Piekarnik nastawiam na 100 st. C i suszę bezy ok 1,5 godziny. Po 30 minutach otwieram lekko piekarnik i między drzwi wsadzam łyżkę drewnianą - bezy są mniej wysuszone.
  9. dla urozmaicenia kiedyś dodałam kakao - pychotka. A także barwiłam je na różowo, zielono, niebiesko - barwnikami spożywczymi.

Opis

Przepyszne bezy- zawsze się udają choć ponoć beza jest kapryśna. W opisie propozycje innych wersji.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!