Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną

decomorreno
Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną

0

2 / 4

Znana beza Pavlowa w nowej tradycyjnej, świątecznej odsłonie. Wieniec bezowy idealnie ozdobi stół wigilijny i zachwyci gości, a dodatki jakimi, są kandyzowane pomarańcze i żurawiną, dodadzą bezie mocno świątecznego aromatu.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

250 g cukier

4 szt. białko jaja kurzego

1 łyżka ocet winny

2 łyżka kakao decomorreno

250 g serek mascarpone

200 śmietana 36%

2 łyżka cukier puder

2 szt. pomarańcza

1 szkl. cukier

1.50 szkl. woda

300 g żurawina łowicz

4 łyżka miód

Przygotowanie


1

Pomarańczy umyj i polej wrzątkiem. Pokrój na cienkie plastry, o grubości około 5 mm.

2

Do dużego garnka o grubym dnie wsyp cukier i zalej go wodą. Podgrzewaj stopniowo, aż cukier rozpuści się całkowicie.

3

Dodaj plastry pomarańczy, mogą leżeć warstwowo. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, obracając je delikatnie co 30 minut na drugą stronę.

4

Gdy praktycznie cała woda odparuje, a syrop stanie się bardzo gęsty, przełóż pomarańcze na papier do pieczenia, aby wystygły całkowicie.

Wideo z przygotowania przepisu
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły