Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną
decomorreno
Znana beza Pavlowa w nowej tradycyjnej, świątecznej odsłonie. Wieniec bezowy idealnie ozdobi stół wigilijny i zachwyci gości, a dodatki jakimi, są kandyzowane pomarańcze i żurawiną, dodadzą bezie mocno świątecznego aromatu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
371
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2 / 4
Znana beza Pavlowa w nowej tradycyjnej, świątecznej odsłonie. Wieniec bezowy idealnie ozdobi stół wigilijny i zachwyci gości, a dodatki jakimi, są kandyzowane pomarańcze i żurawiną, dodadzą bezie mocno świątecznego aromatu.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 g cukier
4 szt. białko jaja kurzego
1 łyżka ocet winny
2 łyżka kakao decomorreno
250 g serek mascarpone
200 śmietana 36%
2 łyżka cukier puder
2 szt. pomarańcza
1 szkl. cukier
1.50 szkl. woda
300 g żurawina łowicz
4 łyżka miód
Przygotowanie
Pomarańczy umyj i polej wrzątkiem. Pokrój na cienkie plastry, o grubości około 5 mm.
Do dużego garnka o grubym dnie wsyp cukier i zalej go wodą. Podgrzewaj stopniowo, aż cukier rozpuści się całkowicie.
Dodaj plastry pomarańczy, mogą leżeć warstwowo. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, obracając je delikatnie co 30 minut na drugą stronę.
Gdy praktycznie cała woda odparuje, a syrop stanie się bardzo gęsty, przełóż pomarańcze na papier do pieczenia, aby wystygły całkowicie.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
371
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.