Bezowy wieniec świąteczny z kandyzowaną żurawiną i pomarańczą
decomorreno
Tradycyjny wieniec świąteczny nie musi być nudny! Przedstawiamy wam nową wersje- Świąteczny wieniec bezowy! Oczywiście z kakao DecoMorreno, lekkim kerem z serkiem mascarpone, aromatyczną kandyzowaną pomarańczą i żurawiną!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
790
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
134
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjny wieniec świąteczny nie musi być nudny! Przedstawiamy wam nową wersje- Świąteczny wieniec bezowy! Oczywiście z kakao DecoMorreno, lekkim kerem z serkiem mascarpone, aromatyczną kandyzowaną pomarańczą i żurawiną!
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
4 szt. białko jaja kurzego
250 g cukier
1 łyżka ocet winny
2 łyżka kakao decomorreno
200 g śmietanka 36%
250 g serek mascarpone
1.50 łyżka cukier puder
2 szt. pomarańcza
300 g żurawina łowicz
2.50 szkl. woda
2 szkl. cukier
3 łyżka miód
Przygotowanie
Pomarańcze umyj i polej wrzątkiem. Pokrój na cienkie plastry, o grubości około 5 mm.
Do dużego garnka o grubym dnie wsyp 1 szklankę cukru i 1,5 szklanki wody. Podgrzewaj stopniowo, aż cukier rozpuści się całkowicie. Dodaj plastry pomarańczy, mogą leżeć warstwowo.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, obracając je delikatnie co 30 minut na drugą stronę. Gdy praktycznie cała woda odparuje, a syrop stanie się bardzo gęsty, przełóż pomarańcze na papier do pieczenia, aby wystygły całkowicie.
Żurawinę przygotuj w ten sam sposób, możesz zrobić syrop cukrowy jak w przypadku pomarańczy lub przygotować go na bazie miodu. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Nie mieszaj zbyt często, gdyż żurawina może się rozpaść. Zarówno pomarańcze jaki i żurawinę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku/pojemniku przez kilka dni.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Gdy beza będzie dobrze ubita i święcąca dodaj ocet, i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Następnie przesiej 2 łyżki kakao, i delikatnie wymieszaj.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując wieniec.
Włóż do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 100°C. Piecz przez 90 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy beza ostygnie przełóż ją na duży talerz lub paterę.
Ubij mascarpone ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Udekoruj wierzch owocami. Podawaj najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
790
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
134
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.