Bezowy wieniec świąteczny z kandyzowaną żurawiną i pomarańczą

decomorreno
Bezowy wieniec świąteczny  z kandyzowaną żurawiną i pomarańczą

0

0 / 0

Tradycyjny wieniec świąteczny nie musi być nudny! Przedstawiamy wam nową wersje- Świąteczny wieniec bezowy! Oczywiście z kakao DecoMorreno, lekkim kerem z serkiem mascarpone, aromatyczną kandyzowaną pomarańczą i żurawiną!

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

4 szt. białko jaja kurzego

250 g cukier

1 łyżka ocet winny

2 łyżka kakao decomorreno

200 g śmietanka 36%

250 g serek mascarpone

1.50 łyżka cukier puder

2 szt. pomarańcza

300 g żurawina łowicz

2.50 szkl. woda

2 szkl. cukier

3 łyżka miód

Przygotowanie


1

Pomarańcze umyj i polej wrzątkiem. Pokrój na cienkie plastry, o grubości około 5 mm.

2

Do dużego garnka o grubym dnie wsyp 1 szklankę cukru i 1,5 szklanki wody. Podgrzewaj stopniowo, aż cukier rozpuści się całkowicie. Dodaj plastry pomarańczy, mogą leżeć warstwowo.

3

Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, obracając je delikatnie co 30 minut na drugą stronę. Gdy praktycznie cała woda odparuje, a syrop stanie się bardzo gęsty, przełóż pomarańcze na papier do pieczenia, aby wystygły całkowicie.

4

Żurawinę przygotuj w ten sam sposób, możesz zrobić syrop cukrowy jak w przypadku pomarańczy lub przygotować go na bazie miodu. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Nie mieszaj zbyt często, gdyż żurawina może się rozpaść. Zarówno pomarańcze jaki i żurawinę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku/pojemniku przez kilka dni.

5

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

6

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Gdy beza będzie dobrze ubita i święcąca dodaj ocet, i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Następnie przesiej 2 łyżki kakao, i delikatnie wymieszaj.

7

Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując wieniec.

8

Włóż do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 100°C. Piecz przez 90 minut.

9

Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy beza ostygnie przełóż ją na duży talerz lub paterę.

10

Ubij mascarpone ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Udekoruj wierzch owocami. Podawaj najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Wideo z przygotowania przepisu
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły