Bezowy wieniec świąteczny z kandyzowaną żurawiną i pomarańczą

Kakao DecoMorreno
Bezowy wieniec świąteczny  z kandyzowaną żurawiną i pomarańczą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tradycyjny wieniec świąteczny nie musi być nudny! Przedstawiamy wam nową wersje- Świąteczny wieniec bezowy! Oczywiście z kakao DecoMorreno, lekkim kerem z serkiem mascarpone, aromatyczną kandyzowaną pomarańczą i żurawiną!

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

4 szt. białko jaja kurzego

250 g cukier

1 łyżka ocet winny

2 łyżka kakao decomorreno

200 g śmietanka 36%

250 g serek mascarpone

1.50 łyżka cukier puder

2 szt. pomarańcza

300 g żurawina łowicz

2.50 szkl. woda

2 szkl. cukier

3 łyżka miód

Przygotowanie


Pomarańcze umyj i polej wrzątkiem. Pokrój na cienkie plastry, o grubości około 5 mm.

Do dużego garnka o grubym dnie wsyp 1 szklankę cukru i 1,5 szklanki wody. Podgrzewaj stopniowo, aż cukier rozpuści się całkowicie. Dodaj plastry pomarańczy, mogą leżeć warstwowo.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, obracając je delikatnie co 30 minut na drugą stronę. Gdy praktycznie cała woda odparuje, a syrop stanie się bardzo gęsty, przełóż pomarańcze na papier do pieczenia, aby wystygły całkowicie.

Żurawinę przygotuj w ten sam sposób, możesz zrobić syrop cukrowy jak w przypadku pomarańczy lub przygotować go na bazie miodu. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Nie mieszaj zbyt często, gdyż żurawina może się rozpaść. Zarówno pomarańcze jaki i żurawinę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku/pojemniku przez kilka dni.

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Gdy beza będzie dobrze ubita i święcąca dodaj ocet, i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Następnie przesiej 2 łyżki kakao, i delikatnie wymieszaj.

Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując wieniec.

Włóż do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 100°C. Piecz przez 90 minut.

Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy beza ostygnie przełóż ją na duży talerz lub paterę.

Ubij mascarpone ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Udekoruj wierzch owocami. Podawaj najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

790

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

134

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły