Bezowe kosteczki z sosem malinowym na Halloween

EkspertOdKuchni
Bezowe kosteczki z sosem malinowym na Halloween

0

0 / 0

Bezowe kosteczki z sosem malinowym to lekki, chrupiący deser w halloweenowym wydaniu — idealny, by zaskoczyć gości czymś słodkim i efektownym. Delikatne bezy w kształcie kosteczek wyglądają nieco upiornie, ale smakują nieziemsko — szczególnie w połączeniu z lekko kwaskowatym sosem malinowym, który świetnie równoważy słodycz. To prosty, a jednocześnie efektowny pomysł na imprezę Halloween dla dzieci i dorosłych. Sos malinowy możesz zastąpić truskawkowym lub jeżynowym — w każdej wersji deser wygląda i smakuje wyjątkowo.

6

Składniki

110 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

3 szt. białka

150 g cukier drobny

1 łyżecz. skrobia ziemniaczana

0.50 łyżecz. sok z cytryny

Sos malinowy

150 g maliny świeże

2 łyżka cukier

Przygotowanie


1

W małym rondelku umieścić maliny i cukier Podgrzewać na małym ogniu 7–8 minut, delikatnie rozgniatając owoce łyżką.

2

Gdy cukier się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje, przetrzeć go przez sitko, aby pozbyć się pestek.

3

Odstawić do wystudzenia.

4

Rozgrzać piekarnik do 100°C (z termoobiegiem).

5

Białka ubić na średnich obrotach, aż się spienią. Stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce), ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta, błyszcząca i sztywna (ok. 6–8 minut). Dodać skrobię ziemniaczaną i kilka kropel soku z cytryny, delikatnie wymieszać.

6

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe kostki – w formie dwóch połączonych kulek z lekko spłaszczonym środkiem, aby przypominały kości.

7

Suszyć w piekarniku 75–90 minut, aż bezy będą suche i łatwo odchodziły od papieru. Pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

8

Kostki bezowe ułożyć na talerzu lub paterze.

9

Obok podać miseczkę z gęstym sosem malinowym, który można maczać lub polewać po bezach, by imitował krew.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły