BEZIKI I LIZAKI BEZOWE
maspexdigital
Łap za rękaw cukierniczy i stwórz swoje własne bezy. Wbijając patyczki, możesz zrobić z nich wyjątkowe lizaki. Nie zapomnij o dekoracji i o sosie z owoców leśnych, dzięki któremu beziki otrzymają niepowtarzalny smak.
0
0 / 0
Łap za rękaw cukierniczy i stwórz swoje własne bezy. Wbijając patyczki, możesz zrobić z nich wyjątkowe lizaki. Nie zapomnij o dekoracji i o sosie z owoców leśnych, dzięki któremu beziki otrzymają niepowtarzalny smak.
5
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. białka
225 g cukier puder
1 łyżecz. mąka kukurydziana
1 łyżecz. ocet z białego wina
0.50 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Dżem zblenduj lub przetrzyj przez drobne sitko. Dodaj sok z cytryny i zagotuj w małym rondelku. Ostudź.
Rozgrzej piekarnik do 140 ° C, wentylator 120 ° C. Wyłóż 2 duże blachy do pieczenia papierem do pieczenia.
Włożyć białka do czystej, suchej miski i ubij na sztywną pianę. Dodaj 1 łyżkę cukru i ubijaj dalej.
Kontynuuj dodawanie cukru w ten sposób, aż beza będzie jedwabista i jędrna. Na koniec dodaj mąkę kukurydzianą i ocet.
Użyj odrobiny mieszanki bezowej, aby przykleić papier do pieczenia do blachy, kropkę w każdym rogu.
Ostrożnie wlej resztę do rękawa cukierniczego z okrągłą dyszką. Trzymając worek do wyciskania pionowo, ściśnij z równomiernym naciskiem formując kształt płaskiego koła. Powtórz, pozostawiając co najmniej 3 cm między każdą z nich. W każdym kole umieść wykałaczkę, jak w lizaku.
Piecz mini bezy przez 1 godzinę. Podaj z sosem z owoców leśnych.