Bezglutenowy torcik truskawkowy
decomorreno
0
4.7 / 3
Wypróbuj nasz patent na absolutnie doskonały torcik truskawkowy bez dodatku glutenu. Łatwy w przygotowaniu, a zarazem niezwykle efektowny. Uwaga! Nie sposób się mu oprzeć, dlatego ekspresowo znika z talerza. Mniam! ;)
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
6 szt. jaja
180 g cukier
100 g mąka kukurydziana
40 g mąka ziemniaczana
50 g kakao decomorreno
50 g cukier puder
250 g ricotta
300 woda
300 śmietana 30%
1 kg truskawki
1 szt. galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Ubij jajka z cukrem na bardzo puszystą, gęstą masę. Mąki oraz kakao DecoMorreno wymieszaj i delikatnie przesiej do masy jajecznej. Przelej do formy o średnicy 23 cm i piecz przez około 25 minut w temp.175°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Gdy wystygnie, przekrój na dwa blaty, z czego jeden dodatkowo wykrój na mniejszy, aby głębiej zmieścił się do miski. Miskę wyłóż folią spożywczą i wyrównaj brzegi.
Zagotuj wodę i wymieszaj z galaretkami, odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj i część pokrój w plastry, następnie wyłóż nimi brzegi miski. Pozostałą cześć pokrój w kostkę.
Riccotę wymieszaj z cukrem pudrem oraz z wystudzoną galaretką. Dodaj ubitą śmietankę (nie powinna być zbyt sztywna) oraz pokrojone truskawki. Wlej masę do miski, przykryj małym blatem, następnie powtórz czynności.
Włóż torcik do schłodzenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie - wyjmij torcik, ostrożnie odwracając misę na drugą stronę. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka