Bezglutenowy torcik truskawkowy

decomorreno
Bezglutenowy torcik truskawkowy

0

4.7 / 3

Wypróbuj nasz patent na absolutnie doskonały torcik truskawkowy bez dodatku glutenu. Łatwy w przygotowaniu, a zarazem niezwykle efektowny. Uwaga! Nie sposób się mu oprzeć, dlatego ekspresowo znika z talerza. Mniam! ;)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

6 szt. jaja

180 g cukier

100 g mąka kukurydziana

40 g mąka ziemniaczana

50 g kakao decomorreno

50 g cukier puder

250 g ricotta

300 woda

300 śmietana 30%

1 kg truskawki

1 szt. galaretka truskawkowa

Przygotowanie


1

Ubij jajka z cukrem na bardzo puszystą, gęstą masę. Mąki oraz kakao DecoMorreno wymieszaj i delikatnie przesiej do masy jajecznej. Przelej do formy o średnicy 23 cm i piecz przez około 25 minut w temp.175°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

2

Gdy wystygnie, przekrój na dwa blaty, z czego jeden dodatkowo wykrój na mniejszy, aby głębiej zmieścił się do miski. Miskę wyłóż folią spożywczą i wyrównaj brzegi.

3

Zagotuj wodę i wymieszaj z galaretkami, odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj i część pokrój w plastry, następnie wyłóż nimi brzegi miski. Pozostałą cześć pokrój w kostkę.

4

Riccotę wymieszaj z cukrem pudrem oraz z wystudzoną galaretką. Dodaj ubitą śmietankę (nie powinna być zbyt sztywna) oraz pokrojone truskawki. Wlej masę do miski, przykryj małym blatem, następnie powtórz czynności.

5

Włóż torcik do schłodzenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie - wyjmij torcik, ostrożnie odwracając misę na drugą stronę. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły