Bezglutenowy torcik truskawkowy

decomorreno
Bezglutenowy torcik truskawkowy

Średnia 4.7 / 3

Oceń!

Wypróbuj nasz patent na absolutnie doskonały torcik truskawkowy bez dodatku glutenu. Łatwy w przygotowaniu, a zarazem niezwykle efektowny. Uwaga! Nie sposób się mu oprzeć, dlatego ekspresowo znika z talerza. Mniam! ;)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

6 szt. jaja

180 g cukier

100 g mąka kukurydziana

40 g mąka ziemniaczana

50 g kakao decomorreno

50 g cukier puder

250 g ricotta

300 woda

300 śmietana 30%

1 kg truskawki

1 szt. galaretka truskawkowa

Przygotowanie


Ubij jajka z cukrem na bardzo puszystą, gęstą masę. Mąki oraz kakao DecoMorreno wymieszaj i delikatnie przesiej do masy jajecznej. Przelej do formy o średnicy 23 cm i piecz przez około 25 minut w temp.175°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Gdy wystygnie, przekrój na dwa blaty, z czego jeden dodatkowo wykrój na mniejszy, aby głębiej zmieścił się do miski. Miskę wyłóż folią spożywczą i wyrównaj brzegi.

Zagotuj wodę i wymieszaj z galaretkami, odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj i część pokrój w plastry, następnie wyłóż nimi brzegi miski. Pozostałą cześć pokrój w kostkę.

Riccotę wymieszaj z cukrem pudrem oraz z wystudzoną galaretką. Dodaj ubitą śmietankę (nie powinna być zbyt sztywna) oraz pokrojone truskawki. Wlej masę do miski, przykryj małym blatem, następnie powtórz czynności.

Włóż torcik do schłodzenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie - wyjmij torcik, ostrożnie odwracając misę na drugą stronę. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

287

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły