BEZGLUTENOWY OWOCOWY JAGIELNIK Z MROŻONYMI OWOCAMI

decomorreno
BEZGLUTENOWY OWOCOWY JAGIELNIK Z MROŻONYMI OWOCAMI

0

5 / 2

Pyszny jagielnik dla osób na diecie bezglutenowej i wegańskiej. Czekoladowy spód, jaglana masa z nutą kokosową i do tego galaretka z owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

200 g kasza jaglana

750 mleko roślinne

60 g olej kokosowy

400 mleko kokosowe

0.50 szkl. ksylitol

450 g truskawki mrożone

2 opak. budyń waniliowy

1 szczyp. sól

25 g mąka bezglutenowa

15 g kakao decomorreno

200 g zmielone migdały

50 g ksylitol

80 g olej kokosowy

250 g maliny

2 opak. galaretka czerwona

Przygotowanie


1

Kaszę podpraż na sucho i przepłucz na sicie kilkakrotnie aż woda będzie czysta.

2

Wsyp ponownie do garnka i zalej mlekiem roślinnym.

3

Gotuj ma małej mocy kuchenki pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko.

4

W tym czasie zagnieć ciasto na spód, wyłóż nim dno formy i włóż do lodówki na 10-15 minut.

5

Następnie dalej gotując kaszę dodaj olej kokosowy, mleko kokosowe, ksylitol.

6

W drugim garnku gotuj mrożone owoce z łyżką soku z cytryny, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty mus.

7

Włącz piekarnik, gdy się nagrzeje do 180℃ włóż formę ze schłodzonym czekoladowym spodem, piecz przez około 10 minut.

8

Zdejmij kasze z kuchenki i zblenduj z owocami na gładką masę. Dodaj do niej proszek budyniowy i ponownie zblenduj.

9

Przelej na podpieczony spod i piecz w 160℃ przez około 25 minut.

10

Wyjmij po tym czasie i odstaw do wystudzenia.

11

Następnie włóż do lodówki. Na koniec przygotuj mus.

12

Wsyp galaretki wegańskie do wody i wymieszaj, następnie gotuj przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.

13

Następnie wlej je do blendera i dodaj zamrożone owoce, szybko zblenduj.

14

Przelej je na wierzch schłodzonego jagielnika. Odstaw do lodówki do stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły