BEZGLUTENOWY OWOCOWY JAGIELNIK Z MROŻONYMI OWOCAMI
decomorreno
Pyszny jagielnik dla osób na diecie bezglutenowej i wegańskiej. Czekoladowy spód, jaglana masa z nutą kokosową i do tego galaretka z owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
0
5 / 2
Pyszny jagielnik dla osób na diecie bezglutenowej i wegańskiej. Czekoladowy spód, jaglana masa z nutą kokosową i do tego galaretka z owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
200 g kasza jaglana
750 mleko roślinne
60 g olej kokosowy
400 mleko kokosowe
0.50 szkl. ksylitol
450 g truskawki mrożone
2 opak. budyń waniliowy
1 szczyp. sól
25 g mąka bezglutenowa
15 g kakao decomorreno
200 g zmielone migdały
50 g ksylitol
80 g olej kokosowy
250 g maliny
2 opak. galaretka czerwona
Przygotowanie
Kaszę podpraż na sucho i przepłucz na sicie kilkakrotnie aż woda będzie czysta.
Wsyp ponownie do garnka i zalej mlekiem roślinnym.
Gotuj ma małej mocy kuchenki pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko.
W tym czasie zagnieć ciasto na spód, wyłóż nim dno formy i włóż do lodówki na 10-15 minut.
Następnie dalej gotując kaszę dodaj olej kokosowy, mleko kokosowe, ksylitol.
W drugim garnku gotuj mrożone owoce z łyżką soku z cytryny, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty mus.
Włącz piekarnik, gdy się nagrzeje do 180℃ włóż formę ze schłodzonym czekoladowym spodem, piecz przez około 10 minut.
Zdejmij kasze z kuchenki i zblenduj z owocami na gładką masę. Dodaj do niej proszek budyniowy i ponownie zblenduj.
Przelej na podpieczony spod i piecz w 160℃ przez około 25 minut.
Wyjmij po tym czasie i odstaw do wystudzenia.
Następnie włóż do lodówki. Na koniec przygotuj mus.
Wsyp galaretki wegańskie do wody i wymieszaj, następnie gotuj przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.
Następnie wlej je do blendera i dodaj zamrożone owoce, szybko zblenduj.
Przelej je na wierzch schłodzonego jagielnika. Odstaw do lodówki do stężenia.