Bezglutenowe korzenne babeczki - choinki na bazie rożka na lody
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Bezglutenowe korzenne babeczki - choinki na bazie rożka na lody](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973118642.jpeg&w=3840&q=75)
Przedstawiamy słodką mikołajkowo - bożonarodzeniowa wariację na temat babeczek w wersji bez glutenu! Oto cieszące oko i podniebienie drzewko świąteczne, które zachwyci Cie oryginalną formą i korzenną nutą smakową. Pyyycha!
0
4 / 3
Przedstawiamy słodką mikołajkowo - bożonarodzeniowa wariację na temat babeczek w wersji bez glutenu! Oto cieszące oko i podniebienie drzewko świąteczne, które zachwyci Cie oryginalną formą i korzenną nutą smakową. Pyyycha!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
160 g mąka ryżowa
55 g skrobia ziemniaczana
30 g kakao decomorreno
1 łyżka przyprawa korzenna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. jaja kurze całe
125 olej
125 mleko
130 g czekolada gorzka
9 szt. rożki do lodów
400 śmietanka kremówka
250 g mascarpone
1 szt. zielony barwnik spożywczy
1 szt. posypka do ciast
Przygotowanie
W dużej misce połącz suche składnik (mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, kakao, przyprawa korzenna, bezglutenowy proszek do pieczenia).
W drugim naczyniu wymieszaj jajka oraz olej i mleko. Dodaj do suchych składników i wymieszaj. Na koniec dodaj kawałki czekolady.
Przełóż ciasto do foremek na muffinki. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu wystudź.
Ubij śmietankę z mascarpone oraz z erytrolem. Na koniec dodaj zielony barwnik i delikatnie wymieszaj.
Bezglutenowe rożki przytnij nożem lub nożyczkami. Układaj na babeczkach i udekoruj kremem i posypkami. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Jajka