Bezglutenowe korzenne babeczki - choinki na bazie rożka na lody

decomorreno
Bezglutenowe korzenne babeczki - choinki na bazie rożka na lody

0

4 / 3

Przedstawiamy słodką mikołajkowo - bożonarodzeniowa wariację na temat babeczek w wersji bez glutenu! Oto cieszące oko i podniebienie drzewko świąteczne, które zachwyci Cie oryginalną formą i korzenną nutą smakową. Pyyycha!

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

160 g mąka ryżowa

55 g skrobia ziemniaczana

30 g kakao decomorreno

1 łyżka przyprawa korzenna

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 szt. jaja kurze całe

125 olej

125 mleko

130 g czekolada gorzka

9 szt. rożki do lodów

400 śmietanka kremówka

250 g mascarpone

1 szt. zielony barwnik spożywczy

1 szt. posypka do ciast

Przygotowanie


1

W dużej misce połącz suche składnik (mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, kakao, przyprawa korzenna, bezglutenowy proszek do pieczenia).

2

W drugim naczyniu wymieszaj jajka oraz olej i mleko. Dodaj do suchych składników i wymieszaj. Na koniec dodaj kawałki czekolady.

3

Przełóż ciasto do foremek na muffinki. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu wystudź.

4

Ubij śmietankę z mascarpone oraz z erytrolem. Na koniec dodaj zielony barwnik i delikatnie wymieszaj.

5

Bezglutenowe rożki przytnij nożem lub nożyczkami. Układaj na babeczkach i udekoruj kremem i posypkami. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły