Bezglutenowe kopytka czekoladowe
decomorreno
Delikatne bezglutenowe czekoladowe kopytka, stanowią wyjątkową alternatywę dla tych przygotowywanych w tradycyjny sposób. Nasza kopytkowa propozycja bazująca na kaszy jaglanej i batacie - świetnie skomponuje się ze słodkimi dodatkami takimi jak świeże owoce, miód lub konfitura. To przepis na kopytka inny niż wszystkie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
315
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Delikatne bezglutenowe czekoladowe kopytka, stanowią wyjątkową alternatywę dla tych przygotowywanych w tradycyjny sposób. Nasza kopytkowa propozycja bazująca na kaszy jaglanej i batacie - świetnie skomponuje się ze słodkimi dodatkami takimi jak świeże owoce, miód lub konfitura. To przepis na kopytka inny niż wszystkie!
5
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g kasza jaglana
1 szt. batat
6 łyżka kakao decomorreno
160 g mąka ziemniaczana
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Batata piecz w całości i bez obierania, w temp. 200°C przez około 50-60 minut.
W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną. Po ugotowaniu pozostaw ją do wystudzenia.
Zmiel kaszę jaglaną oraz batata obranego ze skórki. Dodaj kakao, sól oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ciasto. Ma mieć luźną konsystencję (będzie lekko klejące), nie może być zbite.
Posyp mąką ziemniaczaną blat, wyłóż łyżką 1/3 ciasta układając ją w długi płaski wałek. Ciasto obtocz w mące i pokrój na małe romby.
Kopytka gotuj w gorącej wodzie przez około 3-4 minuty, do czasu aż wypłyną na powierzchnię.
Ugotowane kopytka podawaj z dodatkiem miodu/syropu z agawy oraz świeżych owoców.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
315
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.