Bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami
stanislaw.romek13
Pyszne i wilgotne, a do tego bez glutenu i zdrowe ciasto brownie z czerwonej fasoli z orzechami. Smak fasoli jest niewyczuwalny - bez obaw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne i wilgotne, a do tego bez glutenu i zdrowe ciasto brownie z czerwonej fasoli z orzechami. Smak fasoli jest niewyczuwalny - bez obaw.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 puszka fasola czerwona konserwowa
1 szt. banan
2 szt. jaja l
30 g kakao decomorreno
1.50 łyżka olej kokosowy
2 łyżka miód
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cynamon
30 g orzechy włoskie
2 łyżka olej kokosowy
1 łyżka miód
2 łyżka kakao decomorreno
15 g orzechy włoskie
Przygotowanie
Do misy blendera wrzucamy czerwoną fasolę dokładnie przepłukaną wodą oraz pokrojonego banana bez skórki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy żółtka, olej kokosowy, kakao, miód, proszek do pieczenia i cynamon i jeszcze chwilkę blendujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy fasolowej i delikatnie mieszamy. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy ciast, mieszamy i wylewamy do formy (10cm x 20cm).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (góra/dół) i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu ciasta robimy polewę. Do garnka wrzucamy olej, miód i kakao i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.