Bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami

Kakao DecoMorreno

Masz ochotę na coś słodkiego, ale chcesz uniknąć glutenu i zbędnego cukru? Bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami to idealny wybór! Jest niezwykle czekoladowe, wilgotne i pełne wartościowych składników. Dzięki czerwonej fasoli brownie ma kremową konsystencję i jest bogate w białko oraz błonnik — bez obaw, jej smak nie jest wyczuwalny. To świetna alternatywa dla klasycznych wypieków, idealna dla osób na diecie bezglutenowej i wszystkich, którzy cenią zdrowe słodycze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na coś słodkiego, ale chcesz uniknąć glutenu i zbędnego cukru? Bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami to idealny wybór! Jest niezwykle czekoladowe, wilgotne i pełne wartościowych składników. Dzięki czerwonej fasoli brownie ma kremową konsystencję i jest bogate w białko oraz błonnik — bez obaw, jej smak nie jest wyczuwalny. To świetna alternatywa dla klasycznych wypieków, idealna dla osób na diecie bezglutenowej i wszystkich, którzy cenią zdrowe słodycze.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 puszka fasola czerwona konserwowa
30 g kakao decomorreno
1 szt. banan
2 szt. jaja l
1.50 łyżka olej kokosowy
2 łyżka miód
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cynamon
30 g orzechy włoskie
Polewa
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka olej kokosowy
1 łyżka miód
15 g orzechy włoskie
Przygotowanie
Do misy blendera wrzucamy czerwoną fasolę dokładnie przepłukaną wodą oraz pokrojonego banana bez skórki i blendujemy na gładką masę.
Żółtka oddzielamy od białek i odstawiamy.
Do zblendowanej masy dodajemy żółtka, olej kokosowy, kakao, miód, proszek do pieczenia i cynamon i jeszcze chwilkę blendujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy fasolowej i delikatnie mieszamy.
Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy ciasta, mieszamy i wylewamy do formy (10 cm x 20 cm).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C (góra-dół) i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu ciasta robimy polewę. Do garnka wrzucamy olej, miód i kakao i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.