4

Składniki

400 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Pęczek
mięta
350 Gramów
cukier puder
250 Gramów
maliny
250 Gramów
Borówki amerykańskie
5 Sztuk
białko jaja kurzego
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
1 Łyżka
ocet
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodając do niej cukier puder.
  2. Gdy piana zesztywnieje dodajemy do niej skrobię ziemniaczaną i ocet.
  3. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pianę w kształcie koła.
  5. Pieczemy 2 duże placki lub 3 mniejsze.
  6. Wstawiamy je do rozgrzanego do 180C piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130C.
  7. Pieczemy przez 90 minut.
  8. Upieczone podkłady studzimy.
  9. Schłodzoną śmietanę ubijamy z resztą cukru pudru i rozkładamy na bezowym podkładzie.
  10. Dekorujemy malinami i borówkami i miętą.

Opis

Lekki deser w sam raz na letnie popołudnie.

Podobne przepisy

Chłodnik malinowy

Łatwy Do 40 min.

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Trudny Do 1 godz.

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz.

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz.

Czekoladowa pokusa z malinami

Łatwy Do 40 min.

Kakaowe Tiramisu

Łatwy Do 1 godz.

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz.

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!