Beza z malinami i borówkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Beza z malinami i borówkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975823617.jpeg&w=3840&q=75)
Lekki deser w sam raz na letnie popołudnie - beza z malinami i borówkami. Do jego przygotowania potrzebne będą Ci następujące składniki: śmietanka kremowa 30%, mięta, cukier puder, maliny, borówki amerykańskie, białko jaja kurzego, mąka ziemniaczana oraz ocet.
4
4.7 / 3
Lekki deser w sam raz na letnie popołudnie - beza z malinami i borówkami. Do jego przygotowania potrzebne będą Ci następujące składniki: śmietanka kremowa 30%, mięta, cukier puder, maliny, borówki amerykańskie, białko jaja kurzego, mąka ziemniaczana oraz ocet.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 śmietanka kremowa 30%
1 pęcz. mięta
350 g cukier puder
250 g maliny
250 g borówki amerykańskie
5 szt. białko jaja kurzego
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka ocet
Przygotowanie
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodając do niej cukier puder.
Gdy piana zesztywnieje, dodajemy do niej skrobię ziemniaczaną i ocet.
Całość dokładnie i delikatnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pianę w kształcie koła.
Pieczemy 2 duże placki lub 3 mniejsze.
Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 C piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130 C.
Pieczemy przez 90 minut.
Upieczone podkłady studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z resztą cukru pudru i rozkładamy na bezowym podkładzie.
Dekorujemy malinami i borówkami i miętą.