Beza walentynkowa
m7
Pyszny deser walentynkowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
263
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszny deser walentynkowy.
3
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżecz. kisiel wiśniowy
4 szt. białko jaja kurzego
25 dag. cukier puder
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier puder i kisiel. Ubijać jeszcze kilka minut.
Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Na papier piekarniczy wyłożyc dwa serca lub kółka narysowane szprycą.
Wstawić na najniższą półkę i suszyć 50 minut, po 5 minutach obniżyć temp. do 130 stopni.
Po upływie 50 min piekarnik wyłączyć i pozostawić bezy do ostygnięcia.
Wystudzoną bezę wyjąć i delikatnie odkleić od papieru, a piekarnik nagrzać jeszcze raz do 100 stopni.
Włożyć bezę ponownie i wyłączyć.
Po wystudzeniu piekarnika powinna być już sucha. Bezę udekorować dowolnie, np. bitą śmietaną i galaretkami lub owocami.