Beza Pavlova z czekoladowym kremem i owocami

decomorreno
Beza Pavlova z czekoladowym kremem i owocami

0

4.3 / 3

Piękna i smaczna Beza Pavlova nie należy do najprostszych deserów, ale z naszym przepisem na pewno Ci się uda! Podawaj z musem czekoladowym oraz świeżymi owocami wybranymi i ciesz się udanym wypiekiem.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

6 szt. białko jaja kurzego

300 g cukier puder

1 łyżeczka mąka ziemniaczana

1 łyżeczka sok z cytryny

250 g śmietanka kremowa 30%

200 g serek mascarpone

40 g kakao decomorreno

50 g miód

500 g truskawki

Przygotowanie


1

Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarniki do 150°C.

2

W dużej misce zacznij ubijać białka, gdy lekko się spienią zacznij dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i masa stanie się gęsta, dodaj skrobię oraz sok z cytryny. Wymieszaj za pomocą szpatułki i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

Za pomocą łyżki uformuj bezę – środek pozostaw lekko wgłębiony. Włóż do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 100°C. Susz bezę przez około 90- 120 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw od wystudzenia – możesz ją przygotować dzień lub dwa przed podaniem i przechowywać w temp pokojowej bez przykrycia.

4

Beza powinna być chrupiąca z wierzchu, środek lekko się zapadnie i pozostanie pianką. Gdy całkowicie wystygnie możesz przygotować krem.

5

Ubij w misce krem – połącz śmietankę z mascarpone oraz miodem. Gdy krem zacznie sztywnieć dodaj kakao.

6

Gotowy krem wyłóż na bezę, wierzch udekoruj świeżymi owocami i polej dodatkową porcją miodu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły