Beza Pavlova z czekoladowym kremem i owocami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Beza Pavlova z czekoladowym kremem i owocami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973831708.jpeg&w=3840&q=75)
Piękna i smaczna Beza Pavlova nie należy do najprostszych deserów, ale z naszym przepisem na pewno Ci się uda! Podawaj z musem czekoladowym oraz świeżymi owocami wybranymi i ciesz się udanym wypiekiem.
0
4.3 / 3
Piękna i smaczna Beza Pavlova nie należy do najprostszych deserów, ale z naszym przepisem na pewno Ci się uda! Podawaj z musem czekoladowym oraz świeżymi owocami wybranymi i ciesz się udanym wypiekiem.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
6 szt. białko jaja kurzego
300 g cukier puder
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
1 łyżecz. sok z cytryny
250 g śmietanka kremowa 30%
200 g serek mascarpone
40 g kakao decomorreno
50 g miód
500 g truskawki
Przygotowanie
Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarniki do 150°C.
W dużej misce zacznij ubijać białka, gdy lekko się spienią zacznij dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i masa stanie się gęsta, dodaj skrobię oraz sok z cytryny. Wymieszaj za pomocą szpatułki i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Za pomocą łyżki uformuj bezę – środek pozostaw lekko wgłębiony. Włóż do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 100°C. Susz bezę przez około 90- 120 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw od wystudzenia – możesz ją przygotować dzień lub dwa przed podaniem i przechowywać w temp pokojowej bez przykrycia.
Beza powinna być chrupiąca z wierzchu, środek lekko się zapadnie i pozostanie pianką. Gdy całkowicie wystygnie możesz przygotować krem.
Ubij w misce krem – połącz śmietankę z mascarpone oraz miodem. Gdy krem zacznie sztywnieć dodaj kakao.
Gotowy krem wyłóż na bezę, wierzch udekoruj świeżymi owocami i polej dodatkową porcją miodu.