Beza kawowa
ola429
Przepyszna beza z kremem z serka mascarpone, w połączeniu z ciastkami oreo. Pyszne, delikatne ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
645
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Przepyszna beza z kremem z serka mascarpone, w połączeniu z ciastkami oreo. Pyszne, delikatne ciasto.
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
6 szt. białko jaja kurzego
300 g cukier
1 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżka cukier trzcinowy
1 szczyp. sól
8 szt. suszone daktyle
2 łyżka kawa rozpuszczalna
250 g serek mascarpone
300 śmietanka kremowa 30%
1 łyżka cukier puder
1 szkl. orzechy włoskie posiekane
1 szt. cukier wanilinowy
1 opak. ciastka typu oreo
3 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. W misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać dwa cukry, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Kawę rozpuszczalną wymieszać w dwóch łyżkach wody i dodać do masy. Dodać sok z cytryny ew. daktyle i wymieszać. Masę wyłożyć na okręgi na papierze, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i piec 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia lub na całą noc.
Mascarpone wymieszać z pokruszonymi ciastkami oreo. Śmietanę kremówkę, cukier puder i cukier wanilinowy ubić na sztywno. Dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać bakalie (orzechy,daktyle). Na paterze ułożyć blat bezowy, przełożyć kremem i przykryć drugim blatem. Oprószyć kakao Decomorreno. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
645
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.