Beza kawowa

ola429
Beza kawowa

0

5 / 2

Przepyszna beza z kremem z serka mascarpone, w połączeniu z ciastkami oreo. Pyszne, delikatne ciasto.

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

6 szt. białko jaja kurzego

300 g cukier

1 łyżeczka sok z cytryny

2 łyżka cukier trzcinowy

1 szcz. sól

8 szt. suszone daktyle

2 łyżka kawa rozpuszczalna

250 g serek mascarpone

300 śmietanka kremowa 30%

1 łyżka cukier puder

1 szkl. orzechy włoskie posiekane

1 szt. cukier wanilinowy

1 opak. ciastka typu oreo

3 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. W misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać dwa cukry, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Kawę rozpuszczalną wymieszać w dwóch łyżkach wody i dodać do masy. Dodać sok z cytryny ew. daktyle i wymieszać. Masę wyłożyć na okręgi na papierze, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i piec 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia lub na całą noc.

2

Mascarpone wymieszać z pokruszonymi ciastkami oreo. Śmietanę kremówkę, cukier puder i cukier wanilinowy ubić na sztywno. Dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać bakalie (orzechy,daktyle). Na paterze ułożyć blat bezowy, przełożyć kremem i przykryć drugim blatem. Oprószyć kakao Decomorreno. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły