Beza
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Beza](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975781327.jpeg&w=3840&q=75)
Beza to wbrew pozorom trudny deser. Polecam wypróbowany przepis Nigelli, a Twoja beza będzie doskonała!
0
0 / 0
Beza to wbrew pozorom trudny deser. Polecam wypróbowany przepis Nigelli, a Twoja beza będzie doskonała!
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 łyżecz. sok z cytryny
3 łyżecz. skrobia ziemniaczana
6 dag. białko jaja kurzego
30 dag. cukier
Przygotowanie
Białka starannie oddzielić od żółtek i umieścić w suchym naczyniu. Jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby białka na beze miały temperaturę pokojową.
Białka ubić mikserem, cierpliwie małymi partiami dosypując cukier.
Beza ma mieć piankową konsystencję i nie może wylewać się z miski.
Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny, skrobię ziemniaczaną i lekko wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Bezę wyłożyć na papier do pieczenia (formując koło) lub do ciepłego naczynia ceramicznego.
Piec w temperaturze 120 stopni przez godzinę (po włożeniu bezy do piekarnika zmiejszayć temperaturę pieczenia).
Po upieczeniu zostawić bezę do ostygnięcia w piekarniku (lekko uchylić drzwi).