Beza

malg
Beza

0

0 / 0

Beza to wbrew pozorom trudny deser. Polecam wypróbowany przepis Nigelli, a Twoja beza będzie doskonała!

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 łyżeczka sok z cytryny

3 łyżeczka skrobia ziemniaczana

6 dek. białko jaja kurzego

30 dek. cukier

Przygotowanie


1

Białka starannie oddzielić od żółtek i umieścić w suchym naczyniu. Jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby białka na beze miały temperaturę pokojową.

2

Białka ubić mikserem, cierpliwie małymi partiami dosypując cukier.

3

Beza ma mieć piankową konsystencję i nie może wylewać się z miski.

4

Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny, skrobię ziemniaczaną i lekko wymieszać.

5

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

6

Bezę wyłożyć na papier do pieczenia (formując koło) lub do ciepłego naczynia ceramicznego.

7

Piec w temperaturze 120 stopni przez godzinę (po włożeniu bezy do piekarnika zmiejszayć temperaturę pieczenia).

8

Po upieczeniu zostawić bezę do ostygnięcia w piekarniku (lekko uchylić drzwi).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły