Beza
malg
Beza to wbrew pozorom trudny deser. Polecam wypróbowany przepis Nigelli, a Twoja beza będzie doskonała!
0
0 / 0
Beza to wbrew pozorom trudny deser. Polecam wypróbowany przepis Nigelli, a Twoja beza będzie doskonała!
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 łyżeczka sok z cytryny
3 łyżeczka skrobia ziemniaczana
6 dek. białko jaja kurzego
30 dek. cukier
Przygotowanie
Białka starannie oddzielić od żółtek i umieścić w suchym naczyniu. Jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby białka na beze miały temperaturę pokojową.
Białka ubić mikserem, cierpliwie małymi partiami dosypując cukier.
Beza ma mieć piankową konsystencję i nie może wylewać się z miski.
Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny, skrobię ziemniaczaną i lekko wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Bezę wyłożyć na papier do pieczenia (formując koło) lub do ciepłego naczynia ceramicznego.
Piec w temperaturze 120 stopni przez godzinę (po włożeniu bezy do piekarnika zmiejszayć temperaturę pieczenia).
Po upieczeniu zostawić bezę do ostygnięcia w piekarniku (lekko uchylić drzwi).