Bentō, czyli japońskie śniadanie w pudełku :)
sandra_1988
Przedstawiam mój przepis na bentō, czyli japońskie śniadanie w pudełku :) Można je przygotować dzień wcześniej i zabrać do szkoły, pracy, na wycieczkę itd. W Japonii można takie śniadania kupić lub zrobić własnoręcznie w domu, a ponieważ jest bardzo proste i każdy może dodać swoje ulubione składniki, zachęcam do gotowania :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
956
kcal
Białka
51
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Przedstawiam mój przepis na bentō, czyli japońskie śniadanie w pudełku :) Można je przygotować dzień wcześniej i zabrać do szkoły, pracy, na wycieczkę itd. W Japonii można takie śniadania kupić lub zrobić własnoręcznie w domu, a ponieważ jest bardzo proste i każdy może dodać swoje ulubione składniki, zachęcam do gotowania :)
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
4 szt. jaja l
0.50 szt. liście nori
1 szt. tofu
1 pęcz. zielona pietruszka
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka olej sezamowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 pęcz. czosnek w proszku
1 szczyp. papryka słodka w proszku
1 szczyp. papryka ostra w proszku
Przygotowanie
Makaron należy ugotować zgodnie z przepisem.
W tym czasie podsmażyć na oleju sezamowym drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę. Do tego wsypać wszystkie przyprawy oraz wlać sos sojowy. Na koniec wrzucić ugotowany makaron i pokrojoną pietruszkę. Całość wymieszać.
Jajka ugotować na twardo i przyozdobić glonami nori.
Tofu pokroić w plasterki, doprawić tymi samymi przyprawami co makaron (papryka ostra, papryka słodka, czosnek, sól i pieprz) i podsmażyć na suchej patelni, aż zrobi się lekko chrupiące na zewnątrz. Można pokroić je również w kosteczkę i podsmażyć razem z warzywami, aby przeszło ich smakiem.
W pojemnikach umieścić makaron z warzywami oraz jajka i tofu. Tak przygotowanie danie można zabrać ze sobą wszędzie:) Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
956
kcal
Białka
51
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.