Bentō, czyli japońskie śniadanie w pudełku :)

sandra_1988
Bentō, czyli japońskie śniadanie w pudełku :)

1

0 / 0

Przedstawiam mój przepis na bentō, czyli japońskie śniadanie w pudełku :) Można je przygotować dzień wcześniej i zabrać do szkoły, pracy, na wycieczkę itd. W Japonii można takie śniadania kupić lub zrobić własnoręcznie w domu, a ponieważ jest bardzo proste i każdy może dodać swoje ulubione składniki, zachęcam do gotowania :)

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. marchewka

4 szt. jaja l

0.50 szt. liście nori

1 szt. tofu

1 pęcz. zielona pietruszka

2 łyżka sos sojowy

2 łyżka olej sezamowy

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 pęcz. czosnek w proszku

1 szcz. papryka słodka w proszku

1 szcz. papryka ostra w proszku

Przygotowanie


1

Makaron należy ugotować zgodnie z przepisem.

2

W tym czasie podsmażyć na oleju sezamowym drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę. Do tego wsypać wszystkie przyprawy oraz wlać sos sojowy. Na koniec wrzucić ugotowany makaron i pokrojoną pietruszkę. Całość wymieszać.

3

Jajka ugotować na twardo i przyozdobić glonami nori.

4

Tofu pokroić w plasterki, doprawić tymi samymi przyprawami co makaron (papryka ostra, papryka słodka, czosnek, sól i pieprz) i podsmażyć na suchej patelni, aż zrobi się lekko chrupiące na zewnątrz. Można pokroić je również w kosteczkę i podsmażyć razem z warzywami, aby przeszło ich smakiem.

5

W pojemnikach umieścić makaron z warzywami oraz jajka i tofu. Tak przygotowanie danie można zabrać ze sobą wszędzie:) Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły