Batony musli z ryżem i żurawiną
kontakt_3
Chrupiąca przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem dziecięcej śniadaniówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
766
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.3 / 3
Chrupiąca przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem dziecięcej śniadaniówki.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 szkl. ryż preparowany
0.33 szkl. wiórki kokosowe
0.33 szkl. ziarna słonecznika
2 łyżka nasiona chia
0.33 szkl. orzechy laskowe
0.33 szkl. żurawina suszona
0.25 szkl. sezam nasiona
2 łyżka masło
2 łyżka masło orzechowe
0.33 szkl. miód
Przygotowanie
Orzechy i nasiona słonecznika prażymy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 7 min. Dodajemy wiórki kokosowe i prażymy jeszcze prze 2 min.
Masło, masło orzechowe i miód rozpuszczamy na małym ogniu do połączenia składników (nie gotujemy). Studzimy.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki oraz składniki uprażone w piekarniku. Dodajemy rozpuszczone tłuszcze. Wszystko razem mieszamy.
Masę przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i bardzo mocno dociskamy. Studzimy przez kilka godzin. Kroimy batony.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez 20 min (do lekkiego zbrązowienia składników). Studzimy. SMACZNEGO!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
766
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.