Batony musli z ryżem i żurawiną

kontakt_3
Batony musli z ryżem i żurawiną

1

4.3 / 3

Chrupiąca przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem dziecięcej śniadaniówki.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 szkl. ryż preparowany

0.33 szkl. wiórki kokosowe

0.33 szkl. ziarna słonecznika

2 łyżka nasiona chia

0.33 szkl. orzechy laskowe

0.33 szkl. żurawina suszona

0.25 szkl. sezam nasiona

2 łyżka masło

2 łyżka masło orzechowe

0.33 szkl. miód

Przygotowanie


1

Orzechy i nasiona słonecznika prażymy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 7 min. Dodajemy wiórki kokosowe i prażymy jeszcze prze 2 min.

2

Masło, masło orzechowe i miód rozpuszczamy na małym ogniu do połączenia składników (nie gotujemy). Studzimy.

3

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki oraz składniki uprażone w piekarniku. Dodajemy rozpuszczone tłuszcze. Wszystko razem mieszamy.

4

Masę przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i bardzo mocno dociskamy. Studzimy przez kilka godzin. Kroimy batony.

5

Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez 20 min (do lekkiego zbrązowienia składników). Studzimy. SMACZNEGO!!!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły