Batoniki z płatków żytnich i masła orzechowego
m7
1
0 / 0
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. syrop kukurydziany
2 szt. czekolada gorzka
3 szkl. płatki lubella żytnie
1 szkl. masło orzechowe
Przygotowanie
1
W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy syrop kukurydziany, cukier oraz masło orzechowe. Gdy się zagotuje odstawiamy by lekko przestygło.
2
Do przestudzonej mieszanki dodajemy 3 szklanki płatków i dokładnie mieszamy. Przekładamy do płaskiej foremki wyłożonej folią spożywczą oraz posmarowaną olejem.
3
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy batonik. Całość posypujemy płatkami. Odstawiamy aż całość zastygnie i kroimy na 16 batoników.