Batoniki z płatków żytnich i masła orzechowego
m7
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1172
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
159
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. syrop kukurydziany
2 szt. czekolada gorzka
3 szkl. płatki lubella żytnie
1 szkl. masło orzechowe
Przygotowanie
W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy syrop kukurydziany, cukier oraz masło orzechowe. Gdy się zagotuje odstawiamy by lekko przestygło.
Do przestudzonej mieszanki dodajemy 3 szklanki płatków i dokładnie mieszamy. Przekładamy do płaskiej foremki wyłożonej folią spożywczą oraz posmarowaną olejem.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy batonik. Całość posypujemy płatkami. Odstawiamy aż całość zastygnie i kroimy na 16 batoników.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1172
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
159
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.