Batoniki z orzeszkami ziemnymi

decomorreno
Batoniki z orzeszkami ziemnymi

0

4.7 / 3

Porcja zdrowia i przyjemność smakowania w jednym? Proszę bardzo! Wypróbuj nasz przepis na pyszne batoniki czekoladowe ze słodkim karmelem wypełnionym chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Mniaaaaaam! Te batonik to dosłownie energii moc, bez zbędnych dodatków i konserwantów. To doskonała superfoodowa alternatywa dla sklepowych batoników, do tego przygotujesz je w szybki i łatwy sposób. Przekonaj się już dziś!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szkl. daktyle

2 łyżka masło orzechowe

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

1 szcz. sól

80 g migdały blanszowane

5 łyżka karmel

50 g prażone orzechy ziemne

85 g kakao decomorreno

120 g masło kakaowe

120 g syrop z agawy

Przygotowanie


1

Daktyle wraz z masłem orzechowym oraz ekstraktem waniliowym i szczyptą soli zblenduj na gładki karmel.

2

Porcje (4-5 łyżek) przygotowanego karmelu wymieszaj ze zmielonymi migdałami.

3

Przełóż masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą. Dobrze wyrównaj i dociśnij.

4

Na ciasto wyłóż karmel daktylowy, wierzch posyp orzechami ziemnymi. Przykryj wierzch folią i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

5

Następnie przygotuj w kąpieli wodnej czekoladę. Do garnuszka włóż masło kakaowe (opcjonalnie olej kokosowy), gdy się całkowicie rozpuści dodaj kakao i posłodź do smaku syropem z agawy albo erytrolem.

6

Polewaj pokrojone na porcje batoniki. Włóż do lodówki aby czekolada stężała. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły