Batoniki kokosowe

decomorreno
Batoniki kokosowe

0

4 / 5

Kokos to zdecydowanie super food! Jest bogaty w witaminy, sód, błonnik, potas, wapń, magnez, żelazo, kwas askorbinowy i kwas foliowy oraz fosfor. Dodatkowo, jest źródłem białka i wpływających pozytywnie na zdrowie kwasów tłuszczowych. Zrób z tej wiedzy użytek i jeszcze dzisiaj przygotuj te super-zdrowe batoniki kokosowe! To znakomita i wartościowa przekąska, szybka w przygotowaniu i niewymagająca pieczenia. Idealna do pałaszowania o każdej porze ;)

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g wiórki kokosowe

30 g erytrytol

100 g mleko kokosowe

30 g masło kakaowe

1 szcz. sól

30 g kakao decomorreno

85 g masło kakaowe

1 łyżka erytrytol

Przygotowanie


1

Wiórki wsyp na suchą patelnię i bardzo delikatnie podpraż - cały czas mieszając na bardzo małej mocy kuchenki.

2

Przesyp wiórki do blendera i dodaj pozostałe składniki (erytrol, mleko kokosowe, masło kakaowe i szczyptę soli). Zblenduj składniki razem aż zaczną się kleić, w razie potrzeby dodaj więcej mleka kokosowego.

3

Formę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, przełóż do niej masę kokosową i dociśnij dokładnie aby powstała równa powierzchnia.

4

Następnie włóż formę do lodówki. Gdy masa się wychłodzi i stwardnieje, pokrój ją nożem na batony.

5

W kąpieli wodnej rozpuść masło kakaowe, dodaj kakao oraz erytrol i wymieszaj dokładnie.

6

Kolejno pokrywaj batony przygotowaną polewą i odkładaj na papier do pieczenia.

7

W ten sposób przygotowane batoniki włóż do lodówki (poczekaj aż czekolada stężeje). Po tym czasie ponownie pokryj je czekoladą - wylewając cienką strużką czekoladę - zrób paseczki w poprzek batoników * Ponowne pokrycie czekoladą nie jest koniecznie, ale dzięki temu batoniki będą ciekawiej wyglądały.

8

Włóż batoniki ponownie do lodówki aby je schłodzić. Batoniki kokosowe możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku aż do 10 dni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły