Batoniki kokosowe
decomorreno
Kokos to zdecydowanie super food! Jest bogaty w witaminy, sód, błonnik, potas, wapń, magnez, żelazo, kwas askorbinowy i kwas foliowy oraz fosfor. Dodatkowo, jest źródłem białka i wpływających pozytywnie na zdrowie kwasów tłuszczowych. Zrób z tej wiedzy użytek i jeszcze dzisiaj przygotuj te super-zdrowe batoniki kokosowe! To znakomita i wartościowa przekąska, szybka w przygotowaniu i niewymagająca pieczenia. Idealna do pałaszowania o każdej porze ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
304
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 5
Kokos to zdecydowanie super food! Jest bogaty w witaminy, sód, błonnik, potas, wapń, magnez, żelazo, kwas askorbinowy i kwas foliowy oraz fosfor. Dodatkowo, jest źródłem białka i wpływających pozytywnie na zdrowie kwasów tłuszczowych. Zrób z tej wiedzy użytek i jeszcze dzisiaj przygotuj te super-zdrowe batoniki kokosowe! To znakomita i wartościowa przekąska, szybka w przygotowaniu i niewymagająca pieczenia. Idealna do pałaszowania o każdej porze ;)
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g wiórki kokosowe
30 g erytrytol
100 g mleko kokosowe
30 g masło kakaowe
1 szczyp. sól
30 g kakao decomorreno
85 g masło kakaowe
1 łyżka erytrytol
Przygotowanie
Wiórki wsyp na suchą patelnię i bardzo delikatnie podpraż - cały czas mieszając na bardzo małej mocy kuchenki.
Przesyp wiórki do blendera i dodaj pozostałe składniki (erytrol, mleko kokosowe, masło kakaowe i szczyptę soli). Zblenduj składniki razem aż zaczną się kleić, w razie potrzeby dodaj więcej mleka kokosowego.
Formę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, przełóż do niej masę kokosową i dociśnij dokładnie aby powstała równa powierzchnia.
Następnie włóż formę do lodówki. Gdy masa się wychłodzi i stwardnieje, pokrój ją nożem na batony.
W kąpieli wodnej rozpuść masło kakaowe, dodaj kakao oraz erytrol i wymieszaj dokładnie.
Kolejno pokrywaj batony przygotowaną polewą i odkładaj na papier do pieczenia.
W ten sposób przygotowane batoniki włóż do lodówki (poczekaj aż czekolada stężeje). Po tym czasie ponownie pokryj je czekoladą - wylewając cienką strużką czekoladę - zrób paseczki w poprzek batoników * Ponowne pokrycie czekoladą nie jest koniecznie, ale dzięki temu batoniki będą ciekawiej wyglądały.
Włóż batoniki ponownie do lodówki aby je schłodzić. Batoniki kokosowe możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku aż do 10 dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
304
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.