Bataty z masłem orzechowym

maspexdigital
Bataty z masłem orzechowym

3

4 / 1

Uatrakcyjnij swoje pomysły na szybki, bezmięsny obiad i wypróbuj przepis na bataty ze szczypiorkiem, marchewką, pomidorem i papryką, skąpane w pysznym sosem stworzonym z połączenia masła orzechowego i uniwersalnego sosu Łowicz. Bataty z masłem orzechowym to perfekcyjna propozycja na pożywny obiad – wypróbuj ten przepis!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 opak. sos uniwersalny jasny łowicz

3 szt. bataty słodkie ziemniaki

2 łyżka masło orzechowe

1 pęcz. szczypiorek

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula czerwona

1 szt. pomidor

1 szt. marchewka

0.50 szkl. orzechy ziemne

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

2

Bataty umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

3

Nakłuj widelcem, połóż na blachę.

4

Piecz przez około 1 ½ godziny w temperaturze 200ºC.

5

Pokrój paprykę, pomidory oraz cebulę w drobną kostkę.

6

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

7

Pokrój szczypiorek i wymieszaj wszystkie warzywa.

8

Podgrzej Sos Jasny Łowicz i dodaj do niego masło orzechowe.

9

Upieczone bataty przekrój na pół.

10

Na wierzch batatów wyłóż sałatkę.

11

Posyp posiekanymi orzechami.

12

Polej bataty gotowym sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

506

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły