Barszczyk ze śledziem i suszonymi grzybkami

HalinaPedoo

Barszczyk z dodatkiem śledzi i grzybków idealnie pasuje na Boże Narodzenie, a do tego świetnie smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
436
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Barszczyk z dodatkiem śledzi i grzybków idealnie pasuje na Boże Narodzenie, a do tego świetnie smakuje.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. filet z matiasów
10 dag. grzyby suszone
3 szt. buraczki czerwone
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
1 szczyp. majeranek
1 szt. por
1 puszka fasola biała
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
150 koncentrat barszczu czerwonego krakus
1 łyżecz. sok z cytryny
6 szkl. woda
Przygotowanie
Grzyby umyć i zalać 6 szklankami zimnej wody. Zostawić na 2 godziny.
Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, wraz z buraczkami startymi na tarce o dużych oczkach.
Dodać przyprawę warzywną, majeranek i koncentrat barszczu. Zakwasić sokiem z cytryny.
Śledzie pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru grzybowego i gotować jeszcze 5 minut.
Pora pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy razem z fasolą i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
436
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.