Barszczyk ze śledziem i suszonymi grzybkami

HalinaPedoo
Barszczyk ze śledziem i suszonymi grzybkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Barszczyk z dodatkiem śledzi i grzybków idealnie pasuje na Boże Narodzenie, a do tego świetnie smakuje.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. filet z matiasów

10 dag. grzyby suszone

3 szt. buraczki czerwone

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. przyprawa typu vegeta

1 szczyp. majeranek

1 szt. por

1 puszka fasola biała

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

150 koncentrat barszczu czerwonego krakus

1 łyżecz. sok z cytryny

6 szkl. woda

Przygotowanie


Grzyby umyć i zalać 6 szklankami zimnej wody. Zostawić na 2 godziny.

Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, wraz z buraczkami startymi na tarce o dużych oczkach.

Dodać przyprawę warzywną, majeranek i koncentrat barszczu. Zakwasić sokiem z cytryny.

Śledzie pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru grzybowego i gotować jeszcze 5 minut.

Pora pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy razem z fasolą i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

436

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły