Barszczyk ze śledziem i suszonymi grzybkami
HalinaPedoo
Barszczyk z dodatkiem śledzi i grzybków idealnie pasuje na Boże Narodzenie, a do tego świetnie smakuje.
0
0 / 0
Barszczyk z dodatkiem śledzi i grzybków idealnie pasuje na Boże Narodzenie, a do tego świetnie smakuje.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. filet z matiasów
10 dek. grzyby suszone
3 szt. buraczki czerwone
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szcz. przyprawa typu vegeta
1 szcz. majeranek
1 szt. por
1 pusz. fasola biała
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
150 koncentrat barszczu czerwonego krakus
1 łyżeczka sok z cytryny
6 szkl. woda
Przygotowanie
Grzyby umyć i zalać 6 szklankami zimnej wody. Zostawić na 2 godziny.
Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, wraz z buraczkami startymi na tarce o dużych oczkach.
Dodać przyprawę warzywną, majeranek i koncentrat barszczu. Zakwasić sokiem z cytryny.
Śledzie pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru grzybowego i gotować jeszcze 5 minut.
Pora pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy razem z fasolą i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem.