Barszczyk ze śledziem i suszonymi grzybkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
HalinaPedoo
![Barszczyk ze śledziem i suszonymi grzybkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F4612-1702057771595.jpeg&w=3840&q=75)
Barszczyk z dodatkiem śledzi i grzybków idealnie pasuje na Boże Narodzenie, a do tego świetnie smakuje.
0
0 / 0
Barszczyk z dodatkiem śledzi i grzybków idealnie pasuje na Boże Narodzenie, a do tego świetnie smakuje.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. filet z matiasów
10 dag. grzyby suszone
3 szt. buraczki czerwone
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
1 szczyp. majeranek
1 szt. por
1 puszka fasola biała
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
150 koncentrat barszczu czerwonego krakus
1 łyżecz. sok z cytryny
6 szkl. woda
Przygotowanie
Grzyby umyć i zalać 6 szklankami zimnej wody. Zostawić na 2 godziny.
Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, wraz z buraczkami startymi na tarce o dużych oczkach.
Dodać przyprawę warzywną, majeranek i koncentrat barszczu. Zakwasić sokiem z cytryny.
Śledzie pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru grzybowego i gotować jeszcze 5 minut.
Pora pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy razem z fasolą i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem.