Barszczyk czerwony

m7

Czerwony barszczyk jest doskonały na każdą okazję.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
30
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Czerwony barszczyk jest doskonały na każdą okazję.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1.50 kg buraki
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. cukier
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ocet
1 łyżecz. maggi
1 szt. kości na wywar
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. seler
6 szt. grzybki suszone
4 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Z kości i warzyw ugotować wywar.
Dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie i troszkę majeranku. Pogotować kilki minut.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Starte buraki włożyć do drugiego garnka, zalać wodą, dodać ocet i zagotować.
Wywar przelać do większego garnka. Dolać wodę spod gotowanych buraków.
Buraki wyrzucić.
Barszczu już nie gotować, dodać czosnek i doprawić do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i maggi.