0

Składniki

1.5 Kilograma
Buraki
1 Szczypta
majeranek
1 Szczypta
cukier
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
ocet
1 Łyżeczka
Maggi
1 Sztuka
Kości na wywar
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
pietruszka
1 Sztuka
seler
6 Sztuk
Grzybki suszone
4 Sztuki
ząbek czosnku
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. z kości i warzyw gotujemy wywar.
  2. dodajemy grzyby, liść laurowy i ziele angielskie i troszkę majeranku i jeszcze chwilę gotujemy.
  3. buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. starte buraki wkładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i zagotowujemy.
  5. wywar przelewamy do większego garnka lub gotujemy po prostu go w ilości 1/2 objętości naczynia.
  6. do tego wywaru przez durszlak lub sito przelewamy buraczaną wodę powstałą w wyniku zagotowania buraków.
  7. tarte buraki są do wyrzucenia.
  8. barszczu już nie gotujemy, dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i maggi.
  9. w gotowanym w ten sposób barszczy nie pływają nam buraki i mamy tylko dużą ilość czystego barszczyku.

Opis

Czerwony barszczyk jest doskonały na każdą okazję.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!