Barszczyk czerwony
m7
Czerwony barszczyk jest doskonały na każdą okazję.
0
0 / 0
Czerwony barszczyk jest doskonały na każdą okazję.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1.50 kg buraki
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. cukier
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ocet
1 łyżecz. maggi
1 szt. kości na wywar
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. seler
6 szt. grzybki suszone
4 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Z kości i warzyw ugotować wywar.
Dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie i troszkę majeranku. Pogotować kilki minut.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Starte buraki włożyć do drugiego garnka, zalać wodą, dodać ocet i zagotować.
Wywar przelać do większego garnka. Dolać wodę spod gotowanych buraków.
Buraki wyrzucić.
Barszczu już nie gotować, dodać czosnek i doprawić do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i maggi.