Barszcz ze ślimaczkami z ciasta francuskiego i nadzieniem grzybowym z kapustą
formularz
Nie masz czasu na robienie tradycyjnych i czasochłonnych krokietów do barszczu? Polecamy szybkie do przygotowania ślimaczki z kapustą i grzybami. Błyskawicznie i pysznie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 1
Nie masz czasu na robienie tradycyjnych i czasochłonnych krokietów do barszczu? Polecamy szybkie do przygotowania ślimaczki z kapustą i grzybami. Błyskawicznie i pysznie!
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1.50 opak. barszcz czerwony krakus
40 g suszone grzyby
1 szt. cebula
500 g kapusta kiszona
500 g pieczarki
40 g grzyby suszone
2 szt. cebula
2 szt. liście laurowe
4 szt. ziele angielskie
150 g szpinak baby
1 łyżecz. kminek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. masło klarowane
2 szt. ciasto francuskie
1 szt. jajko
Przygotowanie
Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku.
Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
1 opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.