Barszcz ze ślimaczkami z ciasta francuskiego i nadzieniem grzybowym z kapustą

formularz
Barszcz ze  ślimaczkami z ciasta francuskiego i nadzieniem grzybowym z kapustą

1

4 / 1

Nie masz czasu na robienie tradycyjnych i czasochłonnych krokietów do barszczu? Polecamy szybkie do przygotowania ślimaczki z kapustą i grzybami. Błyskawicznie i pysznie!

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1.50 opak. barszcz czerwony krakus

40 g suszone grzyby

1 szt. cebula

500 g kapusta kiszona

500 g pieczarki

40 g grzyby suszone

2 szt. cebula

2 szt. liście laurowe

4 szt. ziele angielskie

150 g szpinak baby

1 łyżeczka kminek

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. masło klarowane

2 szt. ciasto francuskie

1 szt. jajko

Przygotowanie


1

Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku.

2

Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.

3

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.

4

1 opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry.

5

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.

6

Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły