0

Składniki

Wywar warzywny:

2 Litry
woda
2 Sztuki
Marchewka
1 Sztuka
korzeń pietruszki
0.5 Sztuki
Seler korzeń
0.5 Sztuki
por
5 Ząbków
czosnek
6 Sztuk
ziele angielskie
3 Sztuki
liść laurowy
1 Szczypta
sól, pieprz

Wywar z buraków:

1.5 Kilograma
burak
2 Łyżki
ocet
0.5 Opakowania
1.5 Litra
woda

Farsz do uszek:

2 Sztuki
cebula
200 Gramów
pieczarki
1 Szczypta
sól, pieprz
2 Łyżki
masło

Ciasto na uszka:

250 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
40 Gramów
masło
100 Gramów
Gorąca woda
0.5 Łyżeczki
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. WYWAR WARZYWNY: Do wody wrzucamy wszystkie warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
  2. WYWAR Z BURAKÓW: Do drugiego garnka wrzucamy obrane buraki i dodajemy tyle wody, aby przykryło nasze warzywa. Dodajemy także ocet, aby kolor wywaru miał intensywną, czerwoną barwę. Gotujemy 30 minut.
  3. Wywary odcedzamy od warzyw i łączymy ze sobą. Dla bardziej wyrazistego smaku dodajemy koncentrat barszczu czerwonego Krakus.
  4. FARSZ: Cebule kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebule na złoty kolor. Dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. CIASTO: Mąkę mieszamy z solą i siekamy z masłem. Dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, które dzielimy na 3 części. Przykrywamy je miską do góry dnem, aby nie wyschło. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy kółka wielkości literatki. Nakładamy 1 łyżeczkę farszu na środek. Zlepiamy jak pieroga, a następnie dwa końce łączymy ze sobą.
  6. Do gotowania potrzebujemy 2 litry osolonej wody. Na wrzątek delikatnie wrzucamy nasze uszka. Czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze ok. 1-2 minuty.
  7. PODANIE: Układamy uszka na środku talerza w formie okręgu. Delikatnie wlewamy gorący barszcz. Smacznego!

Opis

Barszcz czerwony z uszkami to danie uwielbiane przez większość Polaków. Często możemy go znaleźć na Wigilijnym stole wśród tradycyjnych potraw. Samodzielne przygotowanie barszczu jak i uszek nie jest trudne, dlatego zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.

Podobne przepisy

Pomidorowa zabielana

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pomidorowa zabielana

Krem z pora z jajkiem w koszulce

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Krem z pora z jajkiem w koszulce

Zupa chłopska

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Flaki wołowe z pieczarkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Flaki wołowe z pieczarkami

Barszcz biały z grzybkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały z grzybkami

Zupa borowikowa z łazankami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa borowikowa z łazankami

Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Przepis
Średni Do 1 godz
Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!