Barszcz z uszkami

aniedobra
Barszcz z uszkami

0

0 / 0

Barszcz czerwony z uszkami to danie uwielbiane przez większość Polaków i Polek. Często możemy go znaleźć na wigilijnym stole wśród tradycyjnych potraw. Samodzielne przygotowanie barszczu jak i uszek nie jest trudne, dlatego zachęcamy do skorzystania z przepisu.

20

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 l woda

2 szt. marchewka

1 szt. korzeń pietruszki

0.50 szt. seler korzeń

0.50 szt. por

6 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

1 szcz. sól, pieprz

1.50 kg burak

2 łyżka ocet

0.50 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus

1.50 l woda

2 szt. cebula

200 g pieczarki

1 szcz. sól, pieprz

2 łyżka masło

250 g mąka pszenna tortowa lubella

40 g masło

100 g gorąca woda

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

WYWAR WARZYWNY: Do wody wrzucamy wszystkie warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

2

WYWAR Z BURAKÓW: Do drugiego garnka wrzucamy obrane buraki i dodajemy tyle wody, aby przykryło nasze warzywa. Dodajemy także ocet, aby kolor wywaru miał intensywną, czerwoną barwę. Gotujemy 30 minut.

3

Wywary odcedzamy od warzyw i łączymy ze sobą. Dla bardziej wyrazistego smaku dodajemy koncentrat barszczu czerwonego Krakus.

4

FARSZ: Cebule kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebule na złoty kolor. Dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.

5

CIASTO: Mąkę mieszamy z solą i siekamy z masłem. Dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, które dzielimy na 3 części. Przykrywamy je miską do góry dnem, aby nie wyschło. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy kółka wielkości literatki. Nakładamy 1 łyżeczkę farszu na środek. Zlepiamy jak pieroga, a następnie dwa końce łączymy ze sobą.

6

Do gotowania potrzebujemy 2 litry osolonej wody. Na wrzątek delikatnie wrzucamy nasze uszka. Czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze ok. 1-2 minuty.

7

PODANIE: Układamy uszka na środku talerza w formie okręgu. Delikatnie wlewamy gorący barszcz. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły