Barszcz z uszkami
aniedobra
Barszcz czerwony z uszkami to danie uwielbiane przez większość Polaków i Polek. Często możemy go znaleźć na wigilijnym stole wśród tradycyjnych potraw. Samodzielne przygotowanie barszczu jak i uszek nie jest trudne, dlatego zachęcamy do skorzystania z przepisu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
113
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Barszcz czerwony z uszkami to danie uwielbiane przez większość Polaków i Polek. Często możemy go znaleźć na wigilijnym stole wśród tradycyjnych potraw. Samodzielne przygotowanie barszczu jak i uszek nie jest trudne, dlatego zachęcamy do skorzystania z przepisu.
20
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 l woda
2 szt. marchewka
1 szt. korzeń pietruszki
0.50 szt. seler korzeń
0.50 szt. por
6 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
1 szczyp. sól, pieprz
1.50 kg burak
2 łyżka ocet
0.50 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus
1.50 l woda
2 szt. cebula
200 g pieczarki
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka masło
250 g mąka pszenna tortowa lubella
40 g masło
100 g gorąca woda
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
WYWAR WARZYWNY: Do wody wrzucamy wszystkie warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
WYWAR Z BURAKÓW: Do drugiego garnka wrzucamy obrane buraki i dodajemy tyle wody, aby przykryło nasze warzywa. Dodajemy także ocet, aby kolor wywaru miał intensywną, czerwoną barwę. Gotujemy 30 minut.
Wywary odcedzamy od warzyw i łączymy ze sobą. Dla bardziej wyrazistego smaku dodajemy koncentrat barszczu czerwonego Krakus.
FARSZ: Cebule kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebule na złoty kolor. Dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
CIASTO: Mąkę mieszamy z solą i siekamy z masłem. Dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, które dzielimy na 3 części. Przykrywamy je miską do góry dnem, aby nie wyschło. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy kółka wielkości literatki. Nakładamy 1 łyżeczkę farszu na środek. Zlepiamy jak pieroga, a następnie dwa końce łączymy ze sobą.
Do gotowania potrzebujemy 2 litry osolonej wody. Na wrzątek delikatnie wrzucamy nasze uszka. Czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze ok. 1-2 minuty.
PODANIE: Układamy uszka na środku talerza w formie okręgu. Delikatnie wlewamy gorący barszcz. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
113
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.