Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Porada jak nie marnować jedzenia po świętach: Po świętach jedzenie w moim domu się nie marnuje bo od kilku lat staram się nie robić hurtowych ilości, jak kiedyś. Pierogi jak zostają to podsmażam je na patelni i są pyszne. Takie ugotowane można też zamrozić i będą na obiad poświąteczny jak znalazł. Jeżeli zostają mi jakieś mięsa pieczone to kroję je albo obieram z kości i robię gulasz z warzywami tzn. papryka, przecier pomidorowy, bakłażana dodaję albo wykorzystuję takie mięso do zapiekanki z makaronem i serem. Wszyscy ją uwielbiają. Jeżeli zrobimy za dużo farszu do pierogów z kapusty i grzybów to można go z powodzeniem też zamrozić, ja wykorzystałam potem taki farsz do zrobienia pasztecików z ciasta francuskiego na sylwestra. Ekspresowa przystawka. Pierożki pieczone z ciasta kruchego jak za dużo zrobię to też mrożę. Barszcz może postać kilka dni w chłodnym miejscu i nic mu się nie stanie. Jak zostaną nam wędliny po świętach, polecam wykorzystać je do zapiekanek, do gulaszu, do omletu.
Barszcz: |
|||
70 | Dekagramów |
Buraki
|
|
125 | Mililitrów | ||
![]() |
|||
1 | Sztuka | ||
2 | Sztuki |
ziele angielskie
|
|
2 | Sztuki |
liść laurowy
|
|
2.5 | Litra |
bulion warzywny
|
|
3 | Ząbki |
czosnek
|
|
1 | Sztuka |
jabłko
|
|
1 | Szczypta |
cukier
|
|
1 | Łyżeczka |
majeranek
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
Pierożki pieczone: |
|||
30 | Dekagramów | ||
![]() |
|||
1 | Sztuka |
jajko
|
|
200 | Mililitrów |
mleko UHT 3,2%
|
|
0.5 | Łyżeczki |
sól
|
|
2 | Dekagramy |
drożdże
|
|
50 | Gramów |
masło
|
|
Farsz do pasztecików: |
|||
25 | Dekagramów |
kapusta kiszona
|
|
5 | Gramów |
grzyby suszone
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
2 | Sztuki |
ziele angielskie
|
|
2 | Sztuki |
liść laurowy
|
|
1 | Łyżka |
masło
|
|
1 | Sztuka | ||
Pozostałe: |
|||
5 | Łyżek |
olej rzepakowy uniwersalny
|
|
1 | Sztuka |
jajko
|
|
1 | Łyżeczka |
pieprz ziarnisty
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |