Barszcz z czerwonych buraków zabielany

m7
Barszcz z czerwonych buraków zabielany

0

0 / 0

Barszcz z czerwonych buraków to klasyczne danie kuchni polskiej, pełne intensywnego koloru i smaku. Świetnie smakuje ze śmietaną, która nadaje mu kremowej konsystencji. Zupa jest aromatyczna, sycąca i wyjątkowo smaczna. To idealny wybór zarówno na codzienny obiad dla całej rodziny, jak i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.20 kg burak

1 szcz. kwasek cytrynowy

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

4.20 l woda

0.40 l kwas buraczany

400 g kości wieprzowe

30 dek. włoszczyzna

150 g śmietana

3 szt. ziele angielskie

1 szt. cebula

2 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Kości umyć, zalać wodą, dodać ziele i gotować. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do gotującego się wywaru z kości i ugotować. Buraki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, zalać wodą i ugotować, po ugotowaniu zakwasić.

2

Oba wywary przecedzić, połączyć ze sobą lub do odcedzonego wywaru dodać kwas burakowy. Śmietanę rozmieszać z mąką i niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do zupy, doprawić do smaku solą, cukrem i zagotować. Barszcz podawać z ziemniakami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły