Barszcz z czerwonych buraków zabielany
m7
0
0 / 0
0
Barszczyk czerwony zabielany to przepyszny pomysł na zupę.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.20 kg burak
1 szcz. kwasek cytrynowy
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
4.20 l woda
0.40 l kwas buraczany
400 gr kości wieprzowe
30 dek. włoszczyzna
150 gr śmietana
3 szt ziele angielskie
1 szt cebula
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Kości umyć, zalać wodą, dodać ziele i gotować. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do gotującego się wywaru z kości i ugotować. Buraki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, zalać wodą i ugotować, po ugotowaniu zakwasić.
Oba wywary przecedzić, połączyć ze sobą lub do odcedzonego wywaru dodać kwas burakowy. Śmietanę rozmieszać z mąką i niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do zupy, doprawić do smaku solą, cukrem i zagotować. Barszcz podawać z ziemniakami.