Barszcz z czerwonych buraków zabielany
m7
Barszcz z czerwonych buraków to klasyczne danie kuchni polskiej, pełne intensywnego koloru i smaku. Świetnie smakuje ze śmietaną, która nadaje mu kremowej konsystencji. Zupa jest aromatyczna, sycąca i wyjątkowo smaczna. To idealny wybór zarówno na codzienny obiad dla całej rodziny, jak i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Barszcz z czerwonych buraków to klasyczne danie kuchni polskiej, pełne intensywnego koloru i smaku. Świetnie smakuje ze śmietaną, która nadaje mu kremowej konsystencji. Zupa jest aromatyczna, sycąca i wyjątkowo smaczna. To idealny wybór zarówno na codzienny obiad dla całej rodziny, jak i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.20 kg burak
1 szczyp. kwasek cytrynowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
4.20 l woda
0.40 l kwas buraczany
400 g kości wieprzowe
30 dag. włoszczyzna
150 g śmietana
3 szt. ziele angielskie
1 szt. cebula
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Kości umyć, zalać wodą, dodać ziele i gotować. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do gotującego się wywaru z kości i ugotować. Buraki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, zalać wodą i ugotować, po ugotowaniu zakwasić.
Oba wywary przecedzić, połączyć ze sobą lub do odcedzonego wywaru dodać kwas burakowy. Śmietanę rozmieszać z mąką i niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do zupy, doprawić do smaku solą, cukrem i zagotować. Barszcz podawać z ziemniakami.