1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
cukier
1 Opakowanie
400 Dekagramów
jabłka
4 Sztuki
cebula
0.5 Sztuki
seler
5 Sztuk
grzyby suszone
1 Sztuka
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
4 Sztuki
Jałowiec nasiona
3 Sztuki
goździki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Grzyby myjemy, namaczamy na kilka godzin, solimy i gotujemy w tej samej wodzie.
  2. Myjemy buraki, a następnie je gotujemy. Kroimy seler i cebulę i po pół godzinie dodajemy do gotujących się buraków.
  3. Ugotowane grzyby odcedzamy z wywaru i drobno siekamy.
  4. Ostudzone buraki obieramy, trzemy na tarce, solimy, zalewamy wrzącą wodą i zagotowujemy.
  5. Jabłka myjemy, obieramy, trzemy na tarce z małymi otworami i dodajemy do gotujących się buraków z przyprawami. Dodajemy połowę opakowania koncentratu barszczu.
  6. Gdy zawrze – odstawić. Wlewamy wywar z grzybów i warzyw.
  7. Czosnek siekamy i trzemy z solą, dodajemy do zupy.
  8. Pozostawiamy na ok. godzinę.
  9. Przed podaniem barszcz przecedzamy przez gęste sito.
  10. Najlepiej podawać z uszkami nadziewanymi grzybami.

Opis

Pyszny świąteczny przepis. Grzyby najlepiej namoczyć kilka godzin wcześniej.

Podobne przepisy

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Sos tatarski

Łatwy Do 40 min
Sos tatarski

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min
Paluszki łososiem zawijane

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Pierniczki

Średni Do 1 godz
Pierniczki

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i orzechami

Łatwy Do 40 min
Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i orzechami

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!