Barszcz wigilijny
uwielbiampl
Zastanawiasz się jaką zupę przyrządzić na wigilijną kolację? Nie musisz się ograniczać - proponujemy przepis na barszcz czerwony z grzybami. Przygotowanie tej smacznej wigilijnej zupy jest co prawda dość czasochłonne, ale efekt końcowy rekompensuje wszelkie trudy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
735
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
185
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zastanawiasz się jaką zupę przyrządzić na wigilijną kolację? Nie musisz się ograniczać - proponujemy przepis na barszcz czerwony z grzybami. Przygotowanie tej smacznej wigilijnej zupy jest co prawda dość czasochłonne, ale efekt końcowy rekompensuje wszelkie trudy!
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus
400 dag. jabłka
4 szt. cebula
0.50 szt. seler
5 szt. grzyby suszone
1 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
4 szt. jałowiec nasiona
3 szt. goździki
Przygotowanie
Grzyby myjemy, namaczamy na kilka godzin, solimy i gotujemy w tej samej wodzie.
Myjemy buraki, a następnie je gotujemy. Kroimy seler i cebulę i po pół godzinie dodajemy do gotujących się buraków.
Ugotowane grzyby odcedzamy z wywaru i drobno siekamy.
Ostudzone buraki obieramy, trzemy na tarce, solimy, zalewamy wrzącą wodą i zagotowujemy.
Jabłka myjemy, obieramy, trzemy na tarce z małymi otworami i dodajemy do gotujących się buraków z przyprawami. Dodajemy połowę opakowania koncentratu barszczu.
Gdy zawrze – odstawić. Wlewamy wywar z grzybów i warzyw.
Czosnek siekamy i trzemy z solą, dodajemy do zupy.
Pozostawiamy na ok. godzinę.
Przed podaniem barszcz przecedzamy przez gęste sito.
Najlepiej podawać z uszkami nadziewanymi grzybami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
735
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
185
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.