Example thumb
2

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
cukier
1 Kilogram
burak
400 Dekagramów
jabłka
4 Sztuki
cebula
0.5 Sztuki
seler
5 Sztuk
grzyby suszone
1 Sztuka
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
4 Sztuki
Jałowiec nasiona
3 Sztuki
goździki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Buraki myjemy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości.
  2. Grzyby myjemy, namaczamy na kilka godzin, solimy i gotujemy w tej samej wodzie.
  3. Po upływie około pół godziny dodajemy pokrojony seler i cebulę.
  4. Ugotowane grzyby odcedzamy z wywaru i drobno siekamy.
  5. Ostudzone buraki obieramy, trzemy na tarce, solimy, zalewamy wrzącą wodą i zagotowujemy.
  6. Jabłka myjemy, obieramy, trzemy na tarce z małymi otworami i dodajemy do gotujących się buraków z przyprawami.
  7. Gdy zawrze – odstawić. Wlewamy wywar z grzybów i warzyw.
  8. Czosnek siekamy i trzemy z solą, dodajemy do zupy.
  9. Pozostawiamy na ok. godzinę.
  10. Przed podaniem barszcz przecedzamy przez gęste sito.
  11. Najlepiej podawać z uszkami nadziewanymi grzybami.

Opis

Pyszny świąteczny przepis

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!