Barszcz wigilijny

uwielbiampl
Barszcz wigilijny

1

0 / 0

Zastanawiasz się jaką zupę przyrządzić na wigilijną kolację? Nie musisz się ograniczać - proponujemy przepis na barszcz czerwony z grzybami. Przygotowanie tej smacznej wigilijnej zupy jest co prawda dość czasochłonne, ale efekt końcowy rekompensuje wszelkie trudy!

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. cukier

1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus

400 dag. jabłka

4 szt. cebula

0.50 szt. seler

5 szt. grzyby suszone

1 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

4 szt. jałowiec nasiona

3 szt. goździki

Przygotowanie


1

Grzyby myjemy, namaczamy na kilka godzin, solimy i gotujemy w tej samej wodzie.

2

Myjemy buraki, a następnie je gotujemy. Kroimy seler i cebulę i po pół godzinie dodajemy do gotujących się buraków.

3

Ugotowane grzyby odcedzamy z wywaru i drobno siekamy.

4

Ostudzone buraki obieramy, trzemy na tarce, solimy, zalewamy wrzącą wodą i zagotowujemy.

5

Jabłka myjemy, obieramy, trzemy na tarce z małymi otworami i dodajemy do gotujących się buraków z przyprawami. Dodajemy połowę opakowania koncentratu barszczu.

6

Gdy zawrze – odstawić. Wlewamy wywar z grzybów i warzyw.

7

Czosnek siekamy i trzemy z solą, dodajemy do zupy.

8

Pozostawiamy na ok. godzinę.

9

Przed podaniem barszcz przecedzamy przez gęste sito.

10

Najlepiej podawać z uszkami nadziewanymi grzybami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły