Barszcz wigilijny
m7
Przepis na najlepszy barszcz wigilijny. Pracochłonny, ale warty zachodu.
0
0 / 0
Przepis na najlepszy barszcz wigilijny. Pracochłonny, ale warty zachodu.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 kwas buraczany
1 szczyp. ziele angielskie
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
500 g burak
50 g grzyby suszone
1 szt. korzeń pietruszki
0.50 szt. seler
1 szt. cebula
1 szt. liść laurowy
1 szt. czosnek
Przygotowanie
Buraki i warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wywarem grzybowym, dodać 0,5 l wody, przyprawy i gotować 1 godzinę.
Barszcz przecedzić, dodać kwas buraczany, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować i podawać z uszkami z grzybami.
Zamiast kwasu buraczanego do barszczu można dodać sok wyciśnięty ze starych buraków. Można też utrzeć buraki, dodać do ugotowanego barszczu, raz zagotować i odcedzić.
Barszcz tak przygotowany należy doprawić sokiem z cytryny.
Zamiast cukrem, barszcz można doprawić miodem.
Do barszczu można dodać 100 ml czerwonego wina.