Barszcz wigilijny

m7
Barszcz wigilijny

0

0 / 0

Przepis na najlepszy barszcz wigilijny. Pracochłonny, ale warty zachodu.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 kwas buraczany

1 szczyp. ziele angielskie

1 szczyp. cukier

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

500 g burak

50 g grzyby suszone

1 szt. korzeń pietruszki

0.50 szt. seler

1 szt. cebula

1 szt. liść laurowy

1 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Buraki i warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wywarem grzybowym, dodać 0,5 l wody, przyprawy i gotować 1 godzinę.

2

Barszcz przecedzić, dodać kwas buraczany, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować i podawać z uszkami z grzybami.

3

Zamiast kwasu buraczanego do barszczu można dodać sok wyciśnięty ze starych buraków. Można też utrzeć buraki, dodać do ugotowanego barszczu, raz zagotować i odcedzić.

4

Barszcz tak przygotowany należy doprawić sokiem z cytryny.

5

Zamiast cukrem, barszcz można doprawić miodem.

6

Do barszczu można dodać 100 ml czerwonego wina.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

185

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły