Barszcz ukraiński
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Barszcz ukraiński](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976824301.jpeg&w=3840&q=75)
Trochę pracochłonne, ale naprawdę dobre danie. Polecam dla osób, które wolą zupy bezmięsne.
3
0 / 0
Trochę pracochłonne, ale naprawdę dobre danie. Polecam dla osób, które wolą zupy bezmięsne.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. liść laurowy
150 kwas buraczany
100 śmietana
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
300 g pomidor
150 g ziemniaki
150 g kapusta włoska
80 g fasola perłowa
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. czosnek
1 łyżka masło
Przygotowanie
Namoczoną przez 8 godzin fasolę ugotować, odcedzić i odstawić.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito.
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut i odcedzić.
2 buraki, marchew, pietruszkę zalać 1,5 l wody i gotować 20 minut. Wywar przecedzić.
Marchewkę i 2 buraki obrać, opłukać, pokroić w zapałkę, poddusić na maśle, zalać gorącym wywarem, dodać ziemniaki, kapustę, liść laurowy i sól. Gotować 20 minut.
Pod koniec gotowania dodać fasolę, przetarte pomidory, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas buraczany. Przed podaniem doprawić śmietaną.
Kwas buraczany można zastąpić sokiem z cytryny. Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z mięsa.