Barszcz ukraiński

m7
Barszcz ukraiński

2

0 / 0

Trochę pracochłonne, ale naprawdę dobre danie. Polecam dla osób, które wolą zupy bezmięsne.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. liść laurowy

150 kwas buraczany

100 śmietana

1 szcz. cukier

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

300 g pomidor

150 g ziemniaki

150 g kapusta włoska

80 g fasola perłowa

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. czosnek

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Namoczoną przez 8 godzin fasolę ugotować, odcedzić i odstawić.

2

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito.

3

Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut i odcedzić.

4

2 buraki, marchew, pietruszkę zalać 1,5 l wody i gotować 20 minut. Wywar przecedzić.

5

Marchewkę i 2 buraki obrać, opłukać, pokroić w zapałkę, poddusić na maśle, zalać gorącym wywarem, dodać ziemniaki, kapustę, liść laurowy i sól. Gotować 20 minut.

6

Pod koniec gotowania dodać fasolę, przetarte pomidory, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas buraczany. Przed podaniem doprawić śmietaną.

7

Kwas buraczany można zastąpić sokiem z cytryny. Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z mięsa.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły