Example thumb
2

Składniki

150 Mililitrów
Kwas buraczany
100 Mililitrów
śmietana
1 Szczypta
cukier
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
300 Gramów
pomidor
150 Gramów
ziemniaki
150 Gramów
Kapusta włoska
80 Gramów
Fasola perłowa
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
korzeń pietruszki
1 Sztuka
liść laurowy
1 Sztuka
czosnek
1 Łyżka
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Namoczoną przez 8 godzin fasolę ugotować, odcedzić i odstawić.
  2. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito.
  3. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut i odcedzić.
  4. 2 buraki, marchew, pietruszkę zalać 1,5 l wody i gotować 20 minut. Wywar przecedzić.
  5. Marchewkę i 2 buraki obrać, opłukać, pokroić w zapałkę, poddusić na maśle, zalać gorącym wywarem, dodać ziemniaki, kapustę, liść laurowy i sól. Gotować 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodać fasolę, przetarte pomidory, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas buraczany. Przed podaniem doprawić śmietaną.
  7. Kwas buraczany można zastąpić sokiem z cytryny. Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z mięsa.

Opis

Trochę pracochłonne, ale naprawdę dobre. Polecam dla osób, które wolą zupy bezmięsne.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!