Barszcz ukraiński

m7
Barszcz ukraiński

Średnia 0 / 0

Oceń!

Barszcze są dobre i na codzienny obiad i od święta.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 śmietana 12%

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

3 l woda

80 g fasola biała sucha

0.50 szkl. kwas buraczany

4 szt. burak

0.25 szt. kapusta włoska

2 szt. liść laurowy

2 szt. pomidor

1 szt. włoszczyzna

1 szt. czosnek

3 szt. ziele angielskie

5 szt. ziemniaki

200 dag. wołowina

Przygotowanie


Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotować i odcedzić.

Z mięsa i włoszczyzny ugotować wywar, do niego dorzucić liść laurowy, ząbek czosnku i ziele angielskie.

Marchewkę posiekać na plasterki i zostawić w zupie, pozostałe warzywa wyjąć.

Pod koniec gotowania do wywaru wrzucić pokrojone w paski buraki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz posiekaną kapustę.

Pomidory poćwiartowane dusić w małej ilości wody, przetrzeć je przez sito i dodać do zupy. Gdy jarzyny zmiękną, wrzucić fasolkę i dolać kwas z buraków.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, zaprawić śmietaną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

955

kcal

Białka

73

gram

Węglowodany

65

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły