Barszcz ukraiński

m7

Barszcze są dobre i na codzienny obiad i od święta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
955
kcal
Białka
73
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Barszcze są dobre i na codzienny obiad i od święta.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 śmietana 12%
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
3 l woda
80 g fasola biała sucha
0.50 szkl. kwas buraczany
4 szt. burak
0.25 szt. kapusta włoska
2 szt. liść laurowy
2 szt. pomidor
1 szt. włoszczyzna
1 szt. czosnek
3 szt. ziele angielskie
5 szt. ziemniaki
200 dag. wołowina
Przygotowanie
Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotować i odcedzić.
Z mięsa i włoszczyzny ugotować wywar, do niego dorzucić liść laurowy, ząbek czosnku i ziele angielskie.
Marchewkę posiekać na plasterki i zostawić w zupie, pozostałe warzywa wyjąć.
Pod koniec gotowania do wywaru wrzucić pokrojone w paski buraki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz posiekaną kapustę.
Pomidory poćwiartowane dusić w małej ilości wody, przetrzeć je przez sito i dodać do zupy. Gdy jarzyny zmiękną, wrzucić fasolkę i dolać kwas z buraków.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, zaprawić śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
955
kcal
Białka
73
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.