Barszcz ukraiński

m7
Barszcz ukraiński

1

0 / 0

Barszcze są dobre i na codzienny obiad i od święta.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 śmietana 12%

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

3 l woda

80 g fasola biała sucha

0.50 szkl. kwas buraczany

4 szt. burak

0.25 szt. kapusta włoska

2 szt. liść laurowy

2 szt. pomidor

1 szt. włoszczyzna

1 szt. czosnek

3 szt. ziele angielskie

5 szt. ziemniaki

200 dag. wołowina

Przygotowanie


1

Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotować i odcedzić.

2

Z mięsa i włoszczyzny ugotować wywar, do niego dorzucić liść laurowy, ząbek czosnku i ziele angielskie.

3

Marchewkę posiekać na plasterki i zostawić w zupie, pozostałe warzywa wyjąć.

4

Pod koniec gotowania do wywaru wrzucić pokrojone w paski buraki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz posiekaną kapustę.

5

Pomidory poćwiartowane dusić w małej ilości wody, przetrzeć je przez sito i dodać do zupy. Gdy jarzyny zmiękną, wrzucić fasolkę i dolać kwas z buraków.

6

Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, zaprawić śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły