Barszcz czerwony zabielany
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Barszcz czerwony zabielany](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973416057.jpeg&w=3840&q=75)
Barszczyk najlepiej smakuje z ziemniaczkami.
0
0 / 0
Barszczyk najlepiej smakuje z ziemniaczkami.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
100 zakwas
1 kg burak
3 szczyp. sól, pieprz
10 szt. ziemniaki
1 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
3 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. włoszczyzna
3 łyżka śmietana 18%
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
1
Buraki obrać i pokroić w plasterki, włoszczyznę oczyścić, wraz z burakami włożyć ją do garnka, zalać wodą i gotować około 30 minut wraz z przyprawami.
2
Wywar z buraków przecedzić, dolać do niego zakwas buraczany, zagotować, następnie zabielić zahartowaną śmietaną.
3
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowany barszczyk świetnie smakuje z ziemniaczkami.