Barszcz czerwony zabielany

m7
Barszcz czerwony zabielany

0

0 / 0

Barszczyk najlepiej smakuje z ziemniaczkami.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 zakwas

1 kg burak

3 szczyp. sól, pieprz

10 szt. ziemniaki

1 szt. liść laurowy

1 szt. ziele angielskie

3 szt. pieprz ziarnisty

1 szt. włoszczyzna

3 łyżka śmietana 18%

2 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Buraki obrać i pokroić w plasterki, włoszczyznę oczyścić, wraz z burakami włożyć ją do garnka, zalać wodą i gotować około 30 minut wraz z przyprawami.

2

Wywar z buraków przecedzić, dolać do niego zakwas buraczany, zagotować, następnie zabielić zahartowaną śmietaną.

3

Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowany barszczyk świetnie smakuje z ziemniaczkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły