Barszcz czerwony zabielany
m7
Idealnie smakuje podany z ziemniakami i z cebulą.
1
0 / 0
Idealnie smakuje podany z ziemniakami i z cebulą.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg burak
1 kg mięso wieprzowe
1 kg ziemniaki
1 szt. włoszczyzna
1 szt. majeranek
1 szt. cebula
1 łyżka cukier
1 łyżka olej
1 łyżka sól, pieprz
4 łyżka ocet
Przygotowanie
Mięso zalać wodą i gotować ok. 30 minut. W osobnym garnku gotować buraki umyte, ale nieobrane.
Do ugotowanego mięsa dodać 1 łyżkę vegety oraz włoszczyznę.
Buraki ostudzić, obrać. Część z nich zetrzeć na tarce o grubych oczkach, część pokroić w plastry i dodać do bulionu. Dodać cukier, ocet, sól, pieprz na koniec posypać wierzch majerankiem.
Do miseczki ze śmietaną dolać gorący barszcz, dokładnie wymieszać i wlać do reszty zupy. Gotować jeszcze 20 minut.
Do osolonej wody wrzucić ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulkę i usmażyć. Polać tym ziemniaki.