Barszcz czerwony z uszkami z pieczonego mięsa i kiszonej kapusty oraz pierogi

mlemmlem
Barszcz czerwony z uszkami z pieczonego mięsa i kiszonej kapusty oraz pierogi

0

0 / 0

W kuchni nic się nie marnuje. Zawsze coś się dobrego wykombinuje. Kiedy mięso było pieczone, nie zostało do końca zjedzone. Mięso zmiksowane z kapustą kiszoną zmieszane, z cebulką połączone i pieprzem doprawione. Farsz na pierogi idealny, a w uszkach z czerwonym barszczem jest genialny. Pierogów i uszek dużo ulepionych, część zjedzonych, cześć zamrożonych. Niczego nie marnujemy tylko w innych daniach pozostałe składniki wykorzystujemy.

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżeczka sól

2 łyżka olej

250 gorąca woda

500 g mięso drobiowe

2 łyżka masło

1 szt. cebula biała

400 g kapusta kiszona

1 szcz. sól

1 łyżeczka pieprz czarny mielony

1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus

2 l rosół drobiowy

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do dużej miski i mieszać z solą. Do przegotowanej gorącej wody dolać olej i wymieszać. Wodę z olejem wlać do mąki. Mieszać za pomocą widelca, a następnie wyrobić ciasto ręką. Należy uważać, bo woda powinna być gorąca. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo dochodzące od ręki. Zawinąć je w folię spożywczą i pozostawić na minimum 30 minut, aby odpoczęło.

2

Mięso oddzielić od kości. Podzielić na mniejsze kawałki, a następnie zmielić drobno. Kapustę odcisnąć i pokroić bardzo drobno. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle z dodatkiem soli. Mięso wymieszać z kapusta i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3

Z połowy porcji lepić pierożki, z pozostałej części uszka. Ciasto porcjami rozwałkować. Wycinać kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i sklejać w dowolny sposób pierogi i uszka.

4

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu polewać stopionym masłem.

5

Uszka podawać z barszczem czerwonym przygotowanym na bazie koncentratu Krakus według instrukcji na opakowaniu. Przyprawić.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły