Barszcz czerwony z uszkami z pieczonego mięsa i kiszonej kapusty oraz pierogi

mlemmlem
Barszcz czerwony z uszkami z pieczonego mięsa i kiszonej kapusty oraz pierogi

0

0 / 0

W kuchni nic się nie marnuje. Zawsze coś się dobrego wykombinuje. Kiedy mięso było pieczone, nie zostało do końca zjedzone. Mięso zmiksowane z kapustą kiszoną zmieszane, z cebulką połączone i pieprzem doprawione. Farsz na pierogi idealny, a w uszkach z czerwonym barszczem jest genialny. Pierogów i uszek dużo ulepionych, część zjedzonych, cześć zamrożonych. Niczego nie marnujemy tylko w innych daniach pozostałe składniki wykorzystujemy.

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżecz. sól

2 łyżka olej

250 gorąca woda

500 g mięso drobiowe

2 łyżka masło

1 szt. cebula biała

400 g kapusta kiszona

1 szczyp. sól

1 łyżecz. pieprz czarny mielony

1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus

2 l rosół drobiowy

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do dużej miski i mieszać z solą. Do przegotowanej gorącej wody dolać olej i wymieszać. Wodę z olejem wlać do mąki. Mieszać za pomocą widelca, a następnie wyrobić ciasto ręką. Należy uważać, bo woda powinna być gorąca. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo dochodzące od ręki. Zawinąć je w folię spożywczą i pozostawić na minimum 30 minut, aby odpoczęło.

2

Mięso oddzielić od kości. Podzielić na mniejsze kawałki, a następnie zmielić drobno. Kapustę odcisnąć i pokroić bardzo drobno. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle z dodatkiem soli. Mięso wymieszać z kapusta i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3

Z połowy porcji lepić pierożki, z pozostałej części uszka. Ciasto porcjami rozwałkować. Wycinać kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i sklejać w dowolny sposób pierogi i uszka.

4

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu polewać stopionym masłem.

5

Uszka podawać z barszczem czerwonym przygotowanym na bazie koncentratu Krakus według instrukcji na opakowaniu. Przyprawić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

567

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

74

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły