Barszcz czerwony z uszkami z pieczonego mięsa i kiszonej kapusty oraz pierogi
mlemmlem
W kuchni nic się nie marnuje. Zawsze coś się dobrego wykombinuje. Kiedy mięso było pieczone, nie zostało do końca zjedzone. Mięso zmiksowane z kapustą kiszoną zmieszane, z cebulką połączone i pieprzem doprawione. Farsz na pierogi idealny, a w uszkach z czerwonym barszczem jest genialny. Pierogów i uszek dużo ulepionych, część zjedzonych, cześć zamrożonych. Niczego nie marnujemy tylko w innych daniach pozostałe składniki wykorzystujemy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
567
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
W kuchni nic się nie marnuje. Zawsze coś się dobrego wykombinuje. Kiedy mięso było pieczone, nie zostało do końca zjedzone. Mięso zmiksowane z kapustą kiszoną zmieszane, z cebulką połączone i pieprzem doprawione. Farsz na pierogi idealny, a w uszkach z czerwonym barszczem jest genialny. Pierogów i uszek dużo ulepionych, część zjedzonych, cześć zamrożonych. Niczego nie marnujemy tylko w innych daniach pozostałe składniki wykorzystujemy.
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. sól
2 łyżka olej
250 gorąca woda
500 g mięso drobiowe
2 łyżka masło
1 szt. cebula biała
400 g kapusta kiszona
1 szczyp. sól
1 łyżecz. pieprz czarny mielony
1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus
2 l rosół drobiowy
2 łyżka masło
Przygotowanie
Mąkę przesiać do dużej miski i mieszać z solą. Do przegotowanej gorącej wody dolać olej i wymieszać. Wodę z olejem wlać do mąki. Mieszać za pomocą widelca, a następnie wyrobić ciasto ręką. Należy uważać, bo woda powinna być gorąca. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo dochodzące od ręki. Zawinąć je w folię spożywczą i pozostawić na minimum 30 minut, aby odpoczęło.
Mięso oddzielić od kości. Podzielić na mniejsze kawałki, a następnie zmielić drobno. Kapustę odcisnąć i pokroić bardzo drobno. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle z dodatkiem soli. Mięso wymieszać z kapusta i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z połowy porcji lepić pierożki, z pozostałej części uszka. Ciasto porcjami rozwałkować. Wycinać kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i sklejać w dowolny sposób pierogi i uszka.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu polewać stopionym masłem.
Uszka podawać z barszczem czerwonym przygotowanym na bazie koncentratu Krakus według instrukcji na opakowaniu. Przyprawić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
567
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten