Barszcz czerwony z uszkami grzybowymi
agnieszkapilarska7
Barszcz czerwony z uszkami to klasyka na świątecznym stole, a przecież w świętach chodzi o czas spędzony z rodziną dlatego z pomocą przychodzi barszcz czerwony Krakus! Wystarczy podgrzać, dodać przyprawy i gotowe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Barszcz czerwony z uszkami to klasyka na świątecznym stole, a przecież w świętach chodzi o czas spędzony z rodziną dlatego z pomocą przychodzi barszcz czerwony Krakus! Wystarczy podgrzać, dodać przyprawy i gotowe!
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 l barszcz czerwony krakus
1 szt. jabłka
3 łyżecz. majeranek
400 g mąka pszenna tortowa lubella
220 gorąca woda
35 g masło
2 szczyp. sól
4 pęcz. grzyby suszone
1 szt. cebula biała
1 łyżka masło
5 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Barszcz czerwony Krakus w kartonie przelać do garnka. Dodać obrane ząbki czosnku oraz pokrojone na cztery części kwaśne jabłko wraz ze skórką. Należy tylko usunąć gniazda nasienne z jabłka. Całość przyprawić dużą ilością majeranku. Następnie podgrzać i zostawić na 30 minut aby smaki się przegryzły. Pyszny i aromatyczny barszcz gotowy!
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło tak aby się rozpuściło, a następnie całość stopniowo wlewać do mąki. Zagniecione i wyrobione ciasto pozostawić na 30 minut, jednak należy przykryć je czystą ściereczką aby nie wysychało.
Do miski włożyć grzyby i zalać je wrzątkiem. Odstawić do namoczenia na 2 godziny. W między czasie posiekać cebulę w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać do cebuli posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć. Namoczone grzyby odcedzić i posiekać drobno. Połączyć z usmażoną wcześniej cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobione ciasto należy rozwałkować na stolnicy podsypując mąką, aby nie przywierało. Wykrawać szklanką kółka, które następnie nadziewamy łyżeczką farszu grzybowego i zlepiamy w pieroga. Później należy zlepić ze sobą rogi uformowanego już pieroga i w ten sposób uszko jest gotowe! Najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło wskazującego palca i zlepić końce. Najgrubszy środek "pierścionka" lekko odchylić. To bardzo proste!
Gotowe uszka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie odcedzamy i podajemy z barszczem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.