0

Składniki

Barszcz czerwony

2 Litry
ingridient
barszcz czerwony Krakus
6 Ząbek
czosnek
1 Sztuka
kwaśne jabłko
3 Łyżeczki
majeranek

Ciasto na uszka:

400 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
220 Mililitrów
Gorąca woda
35 Gramów
masło
2 Szczypty
sól

Farsz grzybowy do uszek:

4 Garść
Suszone borowiki lub podgrzybki
1 Sztuka
cebula biała
2 Ząbek
czosnek
1 Łyżka
masło
5 Szczypt
sól, pieprz
Kalorie dla 1 porcji
101-200 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Barszcz czerwony Krakus w kartonie przelać do garnka. Dodać obrane ząbki czosnku oraz pokrojone na cztery części kwaśne jabłko wraz ze skórką. Należy tylko usunąć gniazda nasienne z jabłka. Całość przyprawić dużą ilością majeranku. Następnie podgrzać i zostawić na 30 minut aby smaki się przegryzły. Pyszny i aromatyczny barszcz gotowy!
  2. Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło tak aby się rozpuściło, a następnie całość stopniowo wlewać do mąki. Zagniecione i wyrobione ciasto pozostawić na 30 minut, jednak należy przykryć je czystą ściereczką aby nie wysychało.
  3. Do miski włożyć grzyby i zalać je wrzątkiem. Odstawić do namoczenia na 2 godziny. W między czasie posiekać cebulę w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać do cebuli posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć. Namoczone grzyby odcedzić i posiekać drobno. Połączyć z usmażoną wcześniej cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Wyrobione ciasto należy rozwałkować na stolnicy podsypując mąką, aby nie przywierało. Wykrawać szklanką kółka, które następnie nadziewamy łyżeczką farszu grzybowego i zlepiamy w pieroga. Później należy zlepić ze sobą rogi uformowanego już pieroga i w ten sposób uszko jest gotowe! Najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło wskazującego palca i zlepić końce. Najgrubszy środek "pierścionka" lekko odchylić. To bardzo proste!
  5. Gotowe uszka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie odcedzamy i podajemy z barszczem. Smacznego!

Opis

Barszcz czerwony z uszkami to klasyka na świątecznym stole, a przecież w świętach chodzi o czas spędzony z rodziną dlatego z pomocą przychodzi barszcz czerwony Krakus! Wystarczy podgrzać, dodać przyprawy i gotowe!

Podobne przepisy

Zupa borowikowa z łazankami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa borowikowa z łazankami

Zupa pomidorowa z kukurydzą i makaronem krajanką

Przepis
Średni Do 1 godz
Zupa pomidorowa z kukurydzą i makaronem krajanką

Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i sk...

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i skórką z cytryny

Zupa fasolowa

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa fasolowa

Zupa grzybowa z łazankami

Przepis
Średni Do 40 min
Zupa grzybowa z łazankami

Barszcz świąteczny

Przepis
Średni Do 40 min
Barszcz świąteczny

Zupa z czerwonej fasoli

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Zupa z czerwonej fasoli

Żurek na własnym zakwasie

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Żurek na własnym zakwasie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!