Barszcz czerwony z uszkami grzybowymi

agnieszkapilarska7
Barszcz czerwony z uszkami grzybowymi

0

0 / 0

Barszcz czerwony z uszkami to klasyka na świątecznym stole, a przecież w świętach chodzi o czas spędzony z rodziną dlatego z pomocą przychodzi barszcz czerwony Krakus! Wystarczy podgrzać, dodać przyprawy i gotowe!

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 l barszcz czerwony krakus

1 szt. jabłka

3 łyżeczka majeranek

400 g mąka pszenna tortowa lubella

220 gorąca woda

35 g masło

2 szcz. sól

4 pęcz. grzyby suszone

1 szt. cebula biała

1 łyżka masło

5 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Barszcz czerwony Krakus w kartonie przelać do garnka. Dodać obrane ząbki czosnku oraz pokrojone na cztery części kwaśne jabłko wraz ze skórką. Należy tylko usunąć gniazda nasienne z jabłka. Całość przyprawić dużą ilością majeranku. Następnie podgrzać i zostawić na 30 minut aby smaki się przegryzły. Pyszny i aromatyczny barszcz gotowy!

2

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło tak aby się rozpuściło, a następnie całość stopniowo wlewać do mąki. Zagniecione i wyrobione ciasto pozostawić na 30 minut, jednak należy przykryć je czystą ściereczką aby nie wysychało.

3

Do miski włożyć grzyby i zalać je wrzątkiem. Odstawić do namoczenia na 2 godziny. W między czasie posiekać cebulę w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać do cebuli posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć. Namoczone grzyby odcedzić i posiekać drobno. Połączyć z usmażoną wcześniej cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

4

Wyrobione ciasto należy rozwałkować na stolnicy podsypując mąką, aby nie przywierało. Wykrawać szklanką kółka, które następnie nadziewamy łyżeczką farszu grzybowego i zlepiamy w pieroga. Później należy zlepić ze sobą rogi uformowanego już pieroga i w ten sposób uszko jest gotowe! Najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło wskazującego palca i zlepić końce. Najgrubszy środek "pierścionka" lekko odchylić. To bardzo proste!

5

Gotowe uszka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie odcedzamy i podajemy z barszczem. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły