Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi
formularz
Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na aromatyczny barszcz czerwony z domowymi kluseczkami grzybowymi. Rozkoszuj się prawdziwymi smakami świąt przy wigilijnym stole - suszonymi grzybami i świeżymi ziołami. Do ciasta na kluseczki potrzebne będą Ci, jajka, kasza manna, suszone grzyby oraz mąka - najlepiej pszenna tortowa Lubella, a także sól i pieprz do smaku. Przygotowanie całego dania zajmuje zaledwie 40 minut.
0
0 / 0
Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na aromatyczny barszcz czerwony z domowymi kluseczkami grzybowymi. Rozkoszuj się prawdziwymi smakami świąt przy wigilijnym stole - suszonymi grzybami i świeżymi ziołami. Do ciasta na kluseczki potrzebne będą Ci, jajka, kasza manna, suszone grzyby oraz mąka - najlepiej pszenna tortowa Lubella, a także sól i pieprz do smaku. Przygotowanie całego dania zajmuje zaledwie 40 minut.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. koncentrat barszczu czerwonego krakus
100 g grzyby suszone
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka kasza manna
2 szt. jaja l
1 łyżeczka sól
1 szcz. pieprz
1 szt. majeranek gałązka
Przygotowanie
Grzyby zalać wrzątkiem (wody powinno być ponad poziom grzybów) na 30 minut, a następnie zagotować (w tej samej wodzie).
Od momentu zawrzenia odliczyć 30 minut, odcedzić i dokładnie odcisnąć w wody.
Grzyby przełożyć do blendera, wbić 2 jajka i zmiksować
Masę przełożyć do miski, dodać mąkę, kaszę mannę, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolite gładkie ciasto.
Z ciasta formować małe kuleczki (jeżeli ciasto się klei, dłoń podsypać mąką). Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Barszcz czerwony przygotować wg zaleceń producenta.
Gorący barszcz rozlać do talerzy i podawać z kluseczkami grzybowymi, a wierzch posypać świeżym majerankiem.