Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

formularz
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

0

0 / 0

Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na aromatyczny barszcz czerwony z domowymi kluseczkami grzybowymi. Rozkoszuj się prawdziwymi smakami świąt przy wigilijnym stole - suszonymi grzybami i świeżymi ziołami. Do ciasta na kluseczki potrzebne będą Ci, jajka, kasza manna, suszone grzyby oraz mąka - najlepiej pszenna tortowa Lubella, a także sól i pieprz do smaku. Przygotowanie całego dania zajmuje zaledwie 40 minut.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. koncentrat barszczu czerwonego krakus

100 g grzyby suszone

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka kasza manna

2 szt. jaja l

1 łyżeczka sól

1 szcz. pieprz

1 szt. majeranek gałązka

Przygotowanie


1

Grzyby zalać wrzątkiem (wody powinno być ponad poziom grzybów) na 30 minut, a następnie zagotować (w tej samej wodzie).

2

Od momentu zawrzenia odliczyć 30 minut, odcedzić i dokładnie odcisnąć w wody.

3

Grzyby przełożyć do blendera, wbić 2 jajka i zmiksować

4

Masę przełożyć do miski, dodać mąkę, kaszę mannę, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolite gładkie ciasto.

5

Z ciasta formować małe kuleczki (jeżeli ciasto się klei, dłoń podsypać mąką). Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

6

Barszcz czerwony przygotować wg zaleceń producenta.

7

Gorący barszcz rozlać do talerzy i podawać z kluseczkami grzybowymi, a wierzch posypać świeżym majerankiem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły