Barszcz czerwony z drożdżowym warkoczem z kapustą i grzybami

formularz
Barszcz czerwony z drożdżowym warkoczem z kapustą i grzybami

0

0 / 0

Barszcz czerwony z drożdżowym warkoczem z kapustą i grzybami musi znaleźć się na każdym, świątecznym stole. Aromatyczny barszcz Krakus i miękki, drożdżowy warkocz znikną ze stołu w kilka chwil.

19

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

370 g mąka pszenna

3 łyżka maślanka

35 g świeże drożdże

90 g masło

3 szt. żółtko

1 szt. jajko

15 g grzyby suszone

0.50 kg kapusta kiszona

1 szt. cebula

1 łyżka masło

300 woda

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

0.50 łyżeczka kminek mielony

0.50 łyżeczka suszony majeranek

0.50 łyżeczka suszony lubczyk

0.50 łyżeczka pieprz

1 szt. żółtko

1 opak. barszcz czerwony krakus

Przygotowanie


1

Suszone grzyby namaczamy w wodzie przez 30 minut.

2

Dokładnie płuczemy na sitku, po czym gotujemy przez godzinę.

3

Ugotowane drobno siekamy i odstawiamy.

4

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem.

5

Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.

6

Następnie dodajemy grzyby i przyprawy.

7

Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą. Mieszamy od czasu do czasu.

8

Gdy kapusta zmięknie, a woda odparuje, odstawiamy ją do wystudzenia.

9

Mąkę przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy.

10

Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło.

11

Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

12

Wyrośnięte rozwałkowujemy na duży prostokąt.

13

Na środku rozkładamy farsz, a brzegi kroimy w paski o grubości około 2 cm. Następnie na zmianę je przeplatamy.

14

Z wierzchu ciasto smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.

15

Barszcz podgrzewamy i podajemy z pokrojonym warkoczem z kapustą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły