Barszcz czerwony z drożdżowym warkoczem z kapustą i grzybami

Krakus
Barszcz czerwony z drożdżowym warkoczem z kapustą i grzybami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Barszcz czerwony z drożdżowym warkoczem z kapustą i grzybami musi znaleźć się na każdym, świątecznym stole. Aromatyczny barszcz Krakus i miękki, drożdżowy warkocz znikną ze stołu w kilka chwil.

19

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

370 g mąka pszenna

3 łyżka maślanka

35 g świeże drożdże

90 g masło

3 szt. żółtko

1 szt. jajko

15 g grzyby suszone

0.50 kg kapusta kiszona

1 szt. cebula

1 łyżka masło

300 woda

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

0.50 łyżecz. kminek mielony

0.50 łyżecz. suszony majeranek

0.50 łyżecz. suszony lubczyk

0.50 łyżecz. pieprz

1 szt. żółtko

1 opak. barszcz czerwony krakus

Przygotowanie


Suszone grzyby namaczamy w wodzie przez 30 minut.

Dokładnie płuczemy na sitku, po czym gotujemy przez godzinę.

Ugotowane drobno siekamy i odstawiamy.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem.

Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.

Następnie dodajemy grzyby i przyprawy.

Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą. Mieszamy od czasu do czasu.

Gdy kapusta zmięknie, a woda odparuje, odstawiamy ją do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy.

Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło.

Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Wyrośnięte rozwałkowujemy na duży prostokąt.

Na środku rozkładamy farsz, a brzegi kroimy w paski o grubości około 2 cm. Następnie na zmianę je przeplatamy.

Z wierzchu ciasto smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.

Barszcz podgrzewamy i podajemy z pokrojonym warkoczem z kapustą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

513

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły