Barszcz czerwony z drożdżowym warkoczem z kapustą i grzybami
formularz
Barszcz czerwony z drożdżowym warkoczem z kapustą i grzybami musi znaleźć się na każdym, świątecznym stole. Aromatyczny barszcz Krakus i miękki, drożdżowy warkocz znikną ze stołu w kilka chwil.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
513
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Barszcz czerwony z drożdżowym warkoczem z kapustą i grzybami musi znaleźć się na każdym, świątecznym stole. Aromatyczny barszcz Krakus i miękki, drożdżowy warkocz znikną ze stołu w kilka chwil.
19
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
370 g mąka pszenna
3 łyżka maślanka
35 g świeże drożdże
90 g masło
3 szt. żółtko
1 szt. jajko
15 g grzyby suszone
0.50 kg kapusta kiszona
1 szt. cebula
1 łyżka masło
300 woda
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
0.50 łyżecz. kminek mielony
0.50 łyżecz. suszony majeranek
0.50 łyżecz. suszony lubczyk
0.50 łyżecz. pieprz
1 szt. żółtko
1 opak. barszcz czerwony krakus
Przygotowanie
Suszone grzyby namaczamy w wodzie przez 30 minut.
Dokładnie płuczemy na sitku, po czym gotujemy przez godzinę.
Ugotowane drobno siekamy i odstawiamy.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem.
Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.
Następnie dodajemy grzyby i przyprawy.
Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą. Mieszamy od czasu do czasu.
Gdy kapusta zmięknie, a woda odparuje, odstawiamy ją do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło.
Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Wyrośnięte rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Na środku rozkładamy farsz, a brzegi kroimy w paski o grubości około 2 cm. Następnie na zmianę je przeplatamy.
Z wierzchu ciasto smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.
Barszcz podgrzewamy i podajemy z pokrojonym warkoczem z kapustą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
513
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.