Barszcz czerwony wg mojej mamy

m7
Barszcz czerwony wg mojej mamy

1

4.3 / 3

Pyszny, zabielany barszcz podany z ziemniakami to idealny pomysł na sycący obiad. Wypróbuj naszego, prostego przepisu.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. kwasek cytrynowy

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka przyprawa typu vegeta

4 l woda

4 szt. burak

2 szt. liść laurowy

1 łyżka śmietana 18%

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Buraki obrać, dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać wodę oraz wrzucić starte buraki. Poczekać, aż się zagotuje, zebrać szumowiny.

2

Następnie wsypać trochę kwasku cytrynowego, listek laurowy, sól, pieprz oraz przyprawę vegeta. Gotować do momentu, aż buraki będą miękkie.

3

Następnie łyżkę mąki roztrzepać z odrobiną śmietany i tym zaprawić barszcz. Pogotować jeszcze około 10 minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami na oddzielnym talerzu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły