Barszcz czerwony wg mojej mamy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Barszcz czerwony wg mojej mamy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973618040.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny, zabielany barszcz podany z ziemniakami to idealny pomysł na sycący obiad. Wypróbuj naszego, prostego przepisu.
1
4.3 / 3
Pyszny, zabielany barszcz podany z ziemniakami to idealny pomysł na sycący obiad. Wypróbuj naszego, prostego przepisu.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. kwasek cytrynowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
4 l woda
4 szt. burak
2 szt. liść laurowy
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Buraki obrać, dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać wodę oraz wrzucić starte buraki. Poczekać, aż się zagotuje, zebrać szumowiny.
Następnie wsypać trochę kwasku cytrynowego, listek laurowy, sól, pieprz oraz przyprawę vegeta. Gotować do momentu, aż buraki będą miękkie.
Następnie łyżkę mąki roztrzepać z odrobiną śmietany i tym zaprawić barszcz. Pogotować jeszcze około 10 minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami na oddzielnym talerzu.