Barszcz czerwony wg mojej mamy

m7
Barszcz czerwony wg mojej mamy

Średnia 4.3 / 3

Oceń!

Pyszny, zabielany barszcz podany z ziemniakami to idealny pomysł na sycący obiad. Wypróbuj naszego, prostego przepisu.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. kwasek cytrynowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. przyprawa typu vegeta

4 l woda

4 szt. burak

2 szt. liść laurowy

1 łyżka śmietana 18%

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


Buraki obrać, dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać wodę oraz wrzucić starte buraki. Poczekać, aż się zagotuje, zebrać szumowiny.

Następnie wsypać trochę kwasku cytrynowego, listek laurowy, sól, pieprz oraz przyprawę vegeta. Gotować do momentu, aż buraki będą miękkie.

Następnie łyżkę mąki roztrzepać z odrobiną śmietany i tym zaprawić barszcz. Pogotować jeszcze około 10 minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami na oddzielnym talerzu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

85

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły