Barszcz czerwony na wędzonej śliwce z anyżem i uszkami

EdytaPochopien
Barszcz czerwony na wędzonej śliwce z anyżem i uszkami

0

0 / 0

Tradycyjne, wigilijne danie w innej odsłonie. Wędzona śliwka i anyż dodają zupie oryginalnego smaku. Uszka są nieodłącznym dodatkiem tego dania. Mąka Lubella sprawia, że są one mięciutkie i nie rozpadają się w gotowaniu. Warto je zrobić samodzielnie, wtedy barszczyk z ich dodatkiem smakuje jeszcze lepiej.

19

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka lubella puszysta poznańska

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka masło

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka kurkuma

2.50 szkl. woda gorąca

1 kg kapusta kiszona

15 g grzyby suszone

2 kost. kostka grzybowa

2 szcz. czarny pieprz

1 szt. cebula

2 szkl. koncentrat barszczu czerwonego krakus

2 l woda

1 łyżka majeranek

3 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

3 szt. anyż

10 g wędzone śliwki

1 szt. jabłko

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną w razie potrzeby wypłukać. Grzyby zalać gorącą wodą z kostkami grzybowymi (najlepiej na noc) i odstawić do namoczenia na 1h. Dodać je wraz z wodą z moczenia do kapusty i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kapusta jest najlepsza, gdy zostawimy ją w wodzie na noc, a odcedzimy dopiero na następny dzień.

2

Kapustę z grzybami posiekać drobno. Cebulę posiekać w kostkę i przesmażyć. Dodać kapustę. Przyprawić pieprzem naturalnym i podsmażyć 5 minut. Przestudzić.

3

Ciasto na uszka: Mąkę wsypać do miski. Dodać żółtko, masło, kurkumę, sól. Wlać 2,5 szklanki wrzącej, gorącej wody i zaparzyć ciasto przez 10 minut, mieszając w tym czasie około 3 razy. Zagnieść ciasto i odstawić na 5 minut, by odpoczęło. Najlepiej podzielić na 2 części. Jedną przykryć ściereczką, by nie wyschło. Drugą rozwałkować na ok. 2 mm. Wykrawać kółka kieliszkiem. Na środek każdego wyłożyć odrobinę farszu. Skleić boki, tworząc mały pierożek. Skleić ze sobą rogi pierożka, by powstało uszko. Uszka można ugotować od razu lub blanszować, czyli wrzucić na chwilę do wrzątku, po czym przelać zimną wodą, odcedzić, polać olejem, ułożyć osobno do przymrożenia i schować do woreczka by ugotować je później. Jest to również sposób na to, by nie gotować wszystkich od razu, jeśli nie jesteśmy pewni, czy zostaną zjedzone.

4

Wodę z kostkami warzywnymi zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym, anyżem, śliwkami, posiekanym czosnkiem, całym obranym jabłkiem i całą obraną cebulą. Dodać koncentrat barszczu Krakus. Zagotować. Możemy go dozować według własnego uznania. Gdy chcemy by był mocniejszy, możemy wlać więcej koncentratu. Wyjąć jabłko, cebulę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z uszkami. Barszcz możemy wykonać jako pierwszy w czasie gotowania kapusty z grzybami. Również odgrzany jest pyszny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły