0

Składniki

1.07 Kilograma
Buraki
3.25 Litra
woda
1.07 Sztuki
Skórka z kromki razowego chleba
3.25 Sztuki
czosnek
1.07 Łyżki
cukier
3.25 Łyżki
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn.
  2. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku.
  3. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany.
  4. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój.
  5. Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy.

Opis

Bardzo stary przepis warto wypróbować tak powstawał kiedyś prawdziwy barszcz

Podobne przepisy

Ostra zupa krem z papryki

Łatwy Do 1 godz
Ostra zupa krem z papryki

Zupa z czerwonej fasoli

Średni Ponad 3 godz
Zupa z czerwonej fasoli

Fasolka po toskańsku

Średni Do 40 min
Fasolka po toskańsku

Gazpacho

Łatwy Do 15 min
Gazpacho

Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Łatwy Do 1,5 godz
Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Sycący bulion z warzywami, chili i wstążkami omleta

Łatwy Do 1,5 godz
Sycący bulion z warzywami, chili i wstążkami omleta

Zupa cytrynowa z makaronem ryżowym

Średni Do 1 godz
Zupa cytrynowa z makaronem ryżowym

Zupa fasolowa

Łatwy Do 1 godz
Zupa fasolowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!