Barszcz czerwony kiszony
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Barszcz czerwony kiszony](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973832679.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo stary przepis na barszcz kiszony.
0
5 / 2
Bardzo stary przepis na barszcz kiszony.
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg buraki
3 l woda
1 szt. skórka z kromki razowego chleba
3 szt. czosnek
1 łyżka cukier
3 łyżka sól
Przygotowanie
Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn.
Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku.
Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany.
Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój.
Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy.