Barszcz czerwony kiszony

m7
Barszcz czerwony kiszony

0

5 / 2

Bardzo stary przepis na barszcz kiszony.

6

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg buraki

3 l woda

1 szt. skórka z kromki razowego chleba

3 szt. czosnek

1 łyżka cukier

3 łyżka sól

Przygotowanie


1

Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn.

2

Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku.

3

Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany.

4

Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój.

5

Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły