Barszcz czerwony
m7
Barszcz czerwony to klasyka polskiej kuchni, która łączy tradycję z wyjątkowym smakiem. Jego intensywnie czerwony kolor i delikatny, kwaskowaty smak zachwycą każdego miłośnika zup, a prostota przygotowania sprawia, że jest to doskonała propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkowe okazje. Barszcz idealnie komponuje się z ugotowanym jajkiem, uszkami czy pasztecikami, ale także jako samodzielne danie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
347
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Barszcz czerwony to klasyka polskiej kuchni, która łączy tradycję z wyjątkowym smakiem. Jego intensywnie czerwony kolor i delikatny, kwaskowaty smak zachwycą każdego miłośnika zup, a prostota przygotowania sprawia, że jest to doskonała propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkowe okazje. Barszcz idealnie komponuje się z ugotowanym jajkiem, uszkami czy pasztecikami, ale także jako samodzielne danie. Smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1.50 l rosół drobiowy
1 szkl. zakwas
1 szt. włoszczyzna
4 szt. burak
1 szt. kostka rosołowa drobiowa
3 łyżka majeranek
Przygotowanie
Z mięsa i włoszczyzny ugotować rosół na małym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z rosołu razem z całą włoszczyzną. Z mięsa można zrobić farsz do uszek lub do pasztecików.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Całość dodać do garnka z rosołem. Gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie, odcedzić buraczki z rosołu (troszkę buraczków można zostawić). Teraz doprawić barszczem (zakwasem), dodać dość dużo majeranku i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć.