Barszcz czerwony

m7
Barszcz czerwony

1

0 / 0

Barszcz czerwony to klasyka polskiej kuchni, która łączy tradycję z wyjątkowym smakiem. Jego intensywnie czerwony kolor i delikatny, kwaskowaty smak zachwycą każdego miłośnika zup, a prostota przygotowania sprawia, że jest to doskonała propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkowe okazje. Barszcz idealnie komponuje się z ugotowanym jajkiem, uszkami czy pasztecikami, ale także jako samodzielne danie. Smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1.50 l rosół drobiowy

1 szkl. zakwas

1 szt. włoszczyzna

4 szt. burak

1 szt. kostka rosołowa drobiowa

3 łyżka majeranek

Przygotowanie


1

Z mięsa i włoszczyzny ugotować rosół na małym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z rosołu razem z całą włoszczyzną. Z mięsa można zrobić farsz do uszek lub do pasztecików.

2

Buraki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Całość dodać do garnka z rosołem. Gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie, odcedzić buraczki z rosołu (troszkę buraczków można zostawić). Teraz doprawić barszczem (zakwasem), dodać dość dużo majeranku i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

347

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły