Barszcz czerwony

m7

Barszcz czerwony to klasyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem i stanowi nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Doskonale komponuje się z uszkami, pasztecikami lub ziemniakami. To doskonały wybór na wigilijny stół, ale równie dobrze sprawdzi się przez cały rok jako sycąca zupa na każdą okazję. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
298
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Barszcz czerwony to klasyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem i stanowi nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Doskonale komponuje się z uszkami, pasztecikami lub ziemniakami. To doskonały wybór na wigilijny stół, ale równie dobrze sprawdzi się przez cały rok jako sycąca zupa na każdą okazję. Życzymy smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 ml żurek zakwas
200 ml śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. kwasek cytrynowy
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. burak
Przygotowanie
Buraki obrać i pokroić w plastry, zalać wodą i gotować do miękkości.
Gdy buraki będą miękkie dodać szczyptę kwasku, aby zupa nie straciła koloru. Następnie wlać odpowiednią ilość żurku i zagotować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku.
Podawać z jajkiem lub ziemniakami, doprawiać świeżo mielonym pieprzem