Barszcz czerwony

m7
Barszcz czerwony

0

0 / 0

Barszcz czerwony to klasyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem i stanowi nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Doskonale komponuje się z uszkami, pasztecikami lub ziemniakami. To doskonały wybór na wigilijny stół, ale równie dobrze sprawdzi się przez cały rok jako sycąca zupa na każdą okazję. Życzymy smacznego!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 ml żurek zakwas

200 ml śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. kwasek cytrynowy

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. burak

Przygotowanie


1

Buraki obrać i pokroić w plastry, zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Gdy buraki będą miękkie dodać szczyptę kwasku, aby zupa nie straciła koloru. Następnie wlać odpowiednią ilość żurku i zagotować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku.

3

Podawać z jajkiem lub ziemniakami, doprawiać świeżo mielonym pieprzem

Wartości odżywcze na porcję


Energia

298

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły