0

Składniki

200 Mililitrów
Żurek zakwas
200 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Szczypta
Kwasek cytrynowy
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
4 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
burak
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. buraczki obieramy i kroimy w plastry, zalewamy wodą i gotujemy do miękkosci.
  2. gdy sa miekkie dajemy szczypte kwasku (aby zupoa nie stracila koloru), wlewamy odpowiednia ilosc zurku (jak kto lubi) zagotowujem, dodajemy śmietane, doprawiamy do smaku.
  3. Podajemy z jajkiem lub ziemniakami, doprawiamy swieżo mielonym pieprzem

Opis

smaczny czerwony barszczyk z jajkiem - tradycyjny i moj ulubiony

Podobne przepisy

Żurek

Łatwy Do 1 godz.

Klasyczny chłodnik litewski

Łatwy Do 40 min.

Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

Łatwy Do 40 min.

Dyniowa z fasolą

Łatwy Do 1 godz.

Fasolka po toskańsku

Średni Do 40 min.

Gazpacho

Łatwy Do 20 min.

Krem z dyni

Łatwy Do 1 godz.

Ostra zupa krem z papryki

Łatwy Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!