Barszcz biały - Żurek

m7
Barszcz  biały - Żurek

1

5 / 1

Zupy kwaśne, do potraw takich należy: kwasówka, zupa cytrynowa i przede wszystkim żur nazywany dawniej białym barszczem, z jego odmianą - zalewajką, czyli żurem z ziemniakami.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. ząbek czosnku

500 żurek zakwas

1 szcz. majeranek

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

50 g słonina lub wędzony boczek

200 g kiełbasa biała

2 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i przesmażyć.

2

Do żuru wlać 700 ml wody, dodać czosnek, słoninę, kiełbasę i majeranek, doprawić i gotować 15 minut.

3

Kiełbasę wyjąć, pokroić na plastry.

4

Ugotowane jajka obrać i pokroić na pół. Rozłożyć jajka i kiełbasę na talerzach. Zalać zupą.

5

Podawać z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi plastrami usmażonej cebuli.

6

Żur można ugotować na żeberkach, bulionie, wywarze z warzyw lub grzybów.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły