Barszcz biały - Żurek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Barszcz biały - Żurek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976644291.jpeg&w=3840&q=75)
Zupy kwaśne, do potraw takich należy: kwasówka, zupa cytrynowa i przede wszystkim żur nazywany dawniej białym barszczem, z jego odmianą - zalewajką, czyli żurem z ziemniakami.
1
5 / 1
Zupy kwaśne, do potraw takich należy: kwasówka, zupa cytrynowa i przede wszystkim żur nazywany dawniej białym barszczem, z jego odmianą - zalewajką, czyli żurem z ziemniakami.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. ząbek czosnku
500 żurek zakwas
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
50 g słonina lub wędzony boczek
200 g kiełbasa biała
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i przesmażyć.
Do żuru wlać 700 ml wody, dodać czosnek, słoninę, kiełbasę i majeranek, doprawić i gotować 15 minut.
Kiełbasę wyjąć, pokroić na plastry.
Ugotowane jajka obrać i pokroić na pół. Rozłożyć jajka i kiełbasę na talerzach. Zalać zupą.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi plastrami usmażonej cebuli.
Żur można ugotować na żeberkach, bulionie, wywarze z warzyw lub grzybów.