1

Składniki

1 Szczypta
sól
110 Gramów
masło
24 Gramy
drożdże
1 Szklanka
mleko
0.25 Szklanki
cukier
4 Szklanki
mąka pszenna tortowa
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
jajko
1 Łyżka
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
  2. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
  3. Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

Opis

Najlepsze bułeczki jakie upiekłam:)

Podobne przepisy

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Śnieżki - pączki

Przepis
Trudny Do 3 godz
Śnieżki - pączki

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Bułeczki maślane

Przepis
Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!