Bardzo puszyste bułeczki

m7
Bardzo puszyste bułeczki

1

0 / 0

Czy może być coś lepszego niż zapach świeżych bułeczek z samego rana? Polecamy przepis na bardzo puszyste bułeczki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 szcz. sól

110 g masło

24 g drożdże

1 szkl. mleko

0.25 szkl. cukier

4 szkl. mąka pszenna tortowa

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. jajko

1 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

2

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

3

Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły