Bardzo puszyste bułeczki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bardzo puszyste bułeczki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976130423.jpeg&w=3840&q=75)
Czy może być coś lepszego niż zapach świeżych bułeczek z samego rana? Polecamy przepis na bardzo puszyste bułeczki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie.
1
0 / 0
Czy może być coś lepszego niż zapach świeżych bułeczek z samego rana? Polecamy przepis na bardzo puszyste bułeczki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
110 g masło
24 g drożdże
1 szkl. mleko
0.25 szkl. cukier
4 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. jajko
1 łyżka mleko
Przygotowanie
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.