Bardzo czekoladowe brownie z kruchym wierzchem

decomorreno
Bardzo czekoladowe brownie z kruchym wierzchem

Średnia 3.6 / 16

Oceń!

40 minut wystarczy, aby przygotować mocno czekoladowy deser, który zaskakuje intensywnością słodkiego smaku. To wyjątkowa propozycja dla miłośników czekolady, którą wyczarujesz z prostego, ale wyśmienitego przepisu.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

4 szt. jajko

250 g masło

150 g czekolada deserowa

65 g mąka pszenna

80 g kakao decomorreno

1 szczyp. sól

130 g orzechy laskowe

Przygotowanie


W kąpieli wodnej rozpuść masło wraz z czekoladami. Gdy masa się połączy zdejmij z kuchenki i odstaw miskę do wystudzenia.

W tym czasie ubij jajka z cukrem na puszystą masę – to kluczowy moment tworzenia chrupiącego wierzchu, więc warto poświęcić kilka minut na dobre ubicie masy jajecznej.

Dodaj do niej ostudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj.

Następnie przesiej mąkę, kakao i szczyptę soli.

Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie lub laskowe.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180℃ i piecz przez około 25 minut. Wyjmij z formy i odstaw do wystudzenia.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

355

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły