Bao z krewetkami w panko

Lubella

Bao z krewetkami w panko to nowoczesna wersja azjatyckiego street foodu – puszyste bułeczki na parze wypełnione chrupiącymi, panierowanymi krewetkami, świeżymi warzywami i pikantnym sosem sriracha-mayo. Idealne na imprezę, kolację z przyjaciółmi albo gdy masz ochotę na coś innego niż klasyczne dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bao z krewetkami w panko to nowoczesna wersja azjatyckiego street foodu – puszyste bułeczki na parze wypełnione chrupiącymi, panierowanymi krewetkami, świeżymi warzywami i pikantnym sosem sriracha-mayo. Idealne na imprezę, kolację z przyjaciółmi albo gdy masz ochotę na coś innego niż klasyczne dania.
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
8 szt. krewetki surowe bez pancerzy
4 szt. bułeczki bao
4 łyżecz. sos hoisin
2 łyżka sos sriracha
2 łyżka majonez
3 szt. liście sałaty rzymskiej
1 szt. marchew
1 szt. ogórek
1 pęcz. świeża kolendra
1 szt. papryczka chili
3 łyżka mąka pszenna lubella
1 szkl. panierka panko
Dressing
2 łyżka sok z limonki
1 łyżecz. miód
1 łyżecz. olej sezamowy
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W misce wymieszaj posiekaną sałatę rzymską, startą marchew i ogórek pokrojony w cienkie wstążki.
Skrop warzywa dressingiem z soku z limonki, miodu, oleju sezamowego i szczypty soli. Odstaw na chwilę.
Przygotuj krewetki. Oczyść je, zostawiając ogonki. Natnij delikatnie od wewnętrznej strony i wyprostuj.
Obtocz każdą krewetkę kolejno w mące z odrobiną soli, następnie w roztrzepanym jajku (możesz dodać szczyptę przypraw, np. papryki) i na koniec w panko.
Smaż krewetki w oleju rozgrzanym do 170–175°C przez 2–3 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na papierze.
Podgrzej bułeczki bao na parze (ok. 5 minut).
Rozchyl każdą bułeczkę i posmaruj jej spód łyżeczką sosu hoisin.
Nałóż porcję przygotowanej sałatki z warzyw i włóż jedną krewetkę do środka.
W miseczce wymieszaj sos sriracha z majonezem. Polej środek bułki łyżką sosu.
Dodaj listki świeżej kolendry i plasterki papryczki chilli.
Dodaj drugą krewetkę do każdej bułeczki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.