Bao z chrupiącym kurczakiem i sosem hoisin

Lubella
Bao z chrupiącym kurczakiem i sosem hoisin

0

0 / 0

Przepis na bao z chrupiącym kurczakiem i sosem hoisin to prosty sposób na domową wersję azjatyckiego street foodu. Mięciutkie bułeczki na parze wypełnione złocistym kurczakiem, piklowanym ogórkiem, sosem sriracha-mayo i hoisin to świetna propozycja na kolację, obiad w stylu orientalnym lub spotkanie z przyjaciółmi. Możesz przygotować bułeczki samodzielnie lub sięgnąć po gotowe – obie wersje sprawdzą się doskonale. Życzymy smacznego!

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. podudzia kurczaka ze skórą

4 szt. sos hoisin

1 szt. ogórek świeży

2 łyżka ocet ryżowy

1 łyżka cukier

1 szczyp. sól

2 łyżka sos sriracha

2 łyżka majonez

1 szt. papryczka chili

1 łyżka sezam

1 szt. olej do smażenia

Bułeczki bao

250 g mąka pszenna lubella

1 łyżecz. drożdże instant

1 łyżka cukier

0.50 łyżecz. sól

120 ml ciepła woda

1 łyżka olej roślinny

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania bułeczek. (Możesz użyć również gotowych bułeczek – znajdziesz je w sklepach azjatyckich lub działach mrożonek większych marketów. Wtedy pomiń kroki 2–5 i podgrzej je na parze zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

2

Dodaj wodę i olej, zagnieć gładkie ciasto (ok. 8–10 minut).

3

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość.

4

Rozwałkuj ciasto i podziel na 8 równych części. Z każdej uformuj owal, złóż na pół (możesz włożyć kawałek papieru do pieczenia między połówki).

5

Przykryj i zostaw na 20 minut.

6

Gotuj na parze przez 10–12 minut.

7

W międzyczasie ogórka przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środek i pokrój w półtalarki. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, zalej octem ryżowym, cukrem, sezamem i szczyptą soli. Odstaw na minimum 15 minut.

8

Podudzia z kurczaka dokładnie osusz, wyciągnij kości, dopraw solą i pieprzem.

9

Smaż na głębokim oleju lub na patelni skórą do dołu, aż będą złociste i chrupiące. Następnie smaż z drugiej strony. Przełóż na ręcznik papierowy.

10

Majonez wymieszaj z sosem sriracha.

11

Otwórz bułeczki, posmaruj wewnątrz majonezem ze srirachą. Włóż kawałek chrupiącego kurczaka, ogórki i polać sosem hoisin.

12

Podawaj od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły