Bao z chrupiącym kurczakiem i sosem hoisin

Lubella

Przepis na bao z chrupiącym kurczakiem i sosem hoisin to prosty sposób na domową wersję azjatyckiego street foodu. Mięciutkie bułeczki na parze wypełnione złocistym kurczakiem, piklowanym ogórkiem, sosem sriracha-mayo i hoisin to świetna propozycja na kolację, obiad w stylu orientalnym lub spotkanie z przyjaciółmi. Możesz przygotować bułeczki samodzielnie lub sięgnąć po gotowe – obie wersje sprawdzą się doskonale. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na bao z chrupiącym kurczakiem i sosem hoisin to prosty sposób na domową wersję azjatyckiego street foodu. Mięciutkie bułeczki na parze wypełnione złocistym kurczakiem, piklowanym ogórkiem, sosem sriracha-mayo i hoisin to świetna propozycja na kolację, obiad w stylu orientalnym lub spotkanie z przyjaciółmi. Możesz przygotować bułeczki samodzielnie lub sięgnąć po gotowe – obie wersje sprawdzą się doskonale. Życzymy smacznego!
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. podudzia kurczaka ze skórą
4 szt. sos hoisin
1 szt. ogórek świeży
2 łyżka ocet ryżowy
1 łyżka cukier
1 szczyp. sól
2 łyżka sos sriracha
2 łyżka majonez
1 szt. papryczka chili
1 łyżka sezam
1 szt. olej do smażenia
Bułeczki bao
250 g mąka pszenna lubella
1 łyżecz. drożdże instant
1 łyżka cukier
0.50 łyżecz. sól
120 ml ciepła woda
1 łyżka olej roślinny
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania bułeczek. (Możesz użyć również gotowych bułeczek – znajdziesz je w sklepach azjatyckich lub działach mrożonek większych marketów. Wtedy pomiń kroki 2–5 i podgrzej je na parze zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Dodaj wodę i olej, zagnieć gładkie ciasto (ok. 8–10 minut).
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość.
Rozwałkuj ciasto i podziel na 8 równych części. Z każdej uformuj owal, złóż na pół (możesz włożyć kawałek papieru do pieczenia między połówki).
Przykryj i zostaw na 20 minut.
Gotuj na parze przez 10–12 minut.
W międzyczasie ogórka przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środek i pokrój w półtalarki. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, zalej octem ryżowym, cukrem, sezamem i szczyptą soli. Odstaw na minimum 15 minut.
Podudzia z kurczaka dokładnie osusz, wyciągnij kości, dopraw solą i pieprzem.
Smaż na głębokim oleju lub na patelni skórą do dołu, aż będą złociste i chrupiące. Następnie smaż z drugiej strony. Przełóż na ręcznik papierowy.
Majonez wymieszaj z sosem sriracha.
Otwórz bułeczki, posmaruj wewnątrz majonezem ze srirachą. Włóż kawałek chrupiącego kurczaka, ogórki i polać sosem hoisin.
Podawaj od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.