Banoffee czekoladowe
decomorreno
Aksamitne i czekoladowe ciasto z bananami oznacza prawdziwą, słodką ucztę! Kruchy spód z herbatników oraz puszysta góra ciasta to zachwycające połączenie. Wystarczy godzina, aby przygotować deser, który z dumą zaprezentowałby każdy mistrz cukierni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
352
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
Aksamitne i czekoladowe ciasto z bananami oznacza prawdziwą, słodką ucztę! Kruchy spód z herbatników oraz puszysta góra ciasta to zachwycające połączenie. Wystarczy godzina, aby przygotować deser, który z dumą zaprezentowałby każdy mistrz cukierni.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 łyżka kakao decomorreno
125 g masło
250 g herbatniki
100 g masło
45 g cukier brązowy
375 g mleko skondensowane
3 łyżka kakao decomorreno
2 szt. dojrzałe banany
500 śmietana 36%
4 kostka czekolada
Przygotowanie
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksuj w blenderze na pył, dodaj kakao oraz rozpuszczone masło i wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do formy, dociśnij brzegi oraz spód i włóż do lodówki.
W rondlu o grubym dnie rozpuść masło i cukier. Kakao rozmieszaj dokładnie w kilku łyżkach mleka skondensowanego, aby nie powstały grudki, następnie dodaj do pozostałej części mleka. Dodaj do garnka z gotującym się masłem. Cały czas mieszając doprowadź do powstania gęstej masy.
Przełóż ją na kruchy spód i pozostaw do wystygnięcia, następnie włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Przed podaniem, ułóż na wierzchu pokrojone w plastry banany. Przykryj je ubitą na sztywno śmietaną i posyp posiekaną czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
352
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.