Banoffee czekoladowe

decomorreno
Banoffee czekoladowe

0

4 / 2

Aksamitne i czekoladowe ciasto z bananami oznacza prawdziwą, słodką ucztę! Kruchy spód z herbatników oraz puszysta góra ciasta to zachwycające połączenie. Wystarczy godzina, aby przygotować deser, który z dumą zaprezentowałby każdy mistrz cukierni.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 łyżka kakao decomorreno

125 g masło

250 g herbatniki

100 g masło

45 g cukier brązowy

375 g mleko skondensowane

3 łyżka kakao decomorreno

2 szt. dojrzałe banany

500 śmietana 36%

4 kost. czekolada

Przygotowanie


1

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksuj w blenderze na pył, dodaj kakao oraz rozpuszczone masło i wymieszaj.

2

Powstałą masę przełóż do formy, dociśnij brzegi oraz spód i włóż do lodówki.

3

W rondlu o grubym dnie rozpuść masło i cukier. Kakao rozmieszaj dokładnie w kilku łyżkach mleka skondensowanego, aby nie powstały grudki, następnie dodaj do pozostałej części mleka. Dodaj do garnka z gotującym się masłem. Cały czas mieszając doprowadź do powstania gęstej masy.

4

Przełóż ją na kruchy spód i pozostaw do wystygnięcia, następnie włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

5

Przed podaniem, ułóż na wierzchu pokrojone w plastry banany. Przykryj je ubitą na sztywno śmietaną i posyp posiekaną czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły